Csütörtökön mutatják be a 2024-es budapesti olimpiai pályázat logóját a nagyközönségnek, de a végső győztes már most is látható, hiszen a közönségszavazáson akár arra a pályaműre is voksolhat, amelyet a szakmai zsűri kiválasztott.

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Design Terminál által közösen kiírt nyílt pályázatra rengeteg pályamű érkezett, van köztük kifejezetten jó alkotás, de szemlátomást gyengébb művek is születtek: a szakmai zsűrinek valószínűleg igen nehéz dolga volt kiválasztani az olimpiai pályázat logóját. Ugyanis, ahogy arról az Origo is beszámolt, a győztes logót már kiválasztották.

A szervezők a Budapest 2024 Facebook-oldalán – amely várhatóan a közönségszavazás lezárulta veszi fel az új arculatot – vasárnap jelentették be, hogy elindult a közönségszavazás, amelyen az összes beérkezett pályaműre szavazhat. A közönségszavazás győztese pénzdíjban részesül majd. Az olimpiai pályázatra érkezett pályaműveket ezen az oldalon tekintheti meg, és ott is szavazhat egészen szerda délig.

Az olimpiai pályázat hivatalos logóját – amelyet zsűri választott ki, és amelynek elnöke Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti egyetem rektora, egyetemi tanár – csütörtökön mutatják be a nagyközönségnek. A pályázat győztese nettó 1 millió forinttal lesz gazdagabb, és – persze amellett, hogy mégiscsak az általa készített logót viseli a magyar pályázat –, de a teljes budapesti olimpiai pályázat arculatát is a győztes tervezheti.A szakmai zsűri által kiválasztott győztes pályamunka mellett a kiírás szerint nettó 250 ezer forinttal díjazzák a második és a harmadik helyezettet is, ahogy a közönségszavazás győztesét is.

Csütörtökön bemutatják a budapesti pályázat logójátForrás: MTI/Máthé Zoltán

A budapesti pályázat logójának megtervezését tehát nem egy nagy ügynökségre bízták, hanem a nyílt pályázattal a hazai grafikusokat mozgatták meg vele. A győztes pályaműről egyelőre sokat nem tudni, de annyi azért kiderült, hogy rengeteg kreatív és jó megoldás volt, és a zsűri nemzetközi szinten is helytálló művekből választhatott.

Úgy tudjuk, hogy olyan logót választottak, amely a legjobban adja vissza azt, amiről a budapesti pályázat szól, amelynek középpontjában a megújulás, dinamizmus áll.