A külföldiek 12,7, a belföldiek 10,6 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el februárban a kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban. Az összes vendégéjszaka száma ezzel 11,6 százalékkal nőtt.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a kereskedelmi szálláshelyek összes bevétele 21 milliárd forint volt, 11 százalékkal több, mint egy évvel azelőtt. 

Ezen belül a szállásdíjbevétel 14 százalékkal 11 milliárd forintra, a vendéglátás bevétele 4,7 százalékkal 5 milliárd forintra, az egyéb bevételek 11 százalékkal szintén 5 milliárd forintra emelkedtek. A szobafoglaltság aránya 2,5 százalékponttal, 44,7 százalékosra javult.

Februárban 11,3 százalékkal több, 273 ezer külföldi vendég töltött 671 ezer éjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken. A külföldivendég-éjszakák száma mind a kilenc turisztikai régióban emelkedett.

A legjelentősebb küldő országokból - Németországból, az Egyesült Királyságból és az Ausztriából - érkező vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 5,4, 9,6 és 10 százalékkal emelkedett.

A belföldivendég-éjszakák alapján mért forgalom Közép-Dunántúl kivételével valamennyi idegenforgalmi régióban nőtt februárban az előző év azonos időszakához képest.

Fotó: Lantos Gábor

Az év első két hónapjában a szálláshelyek bevétele 42,6 milliárd forintot tett ki, 7,3 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához viszonyítva.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 22 százalékkal többet költöttek.A vendégek Szép-kártyával 1 milliárd 811 millió forintot költöttek az év első két hónapjában.

Február végén a Magyarországon működő egységek száma 1,6 százalékkal magasabb, 2324 volt, a kiadható férőhelyek száma 3,4 százalékkal 201 ezerre bővült.