A Szép-kártyások pörgetik a turizmust

Megyer, vendégházak
Vágólapra másolva!
A külföldiek 12,7, a belföldiek 10,6 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el februárban a kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban. Az összes vendégéjszaka száma ezzel 11,6 százalékkal nőtt.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a kereskedelmi szálláshelyek összes bevétele 21 milliárd forint volt, 11 százalékkal több, mint egy évvel azelőtt.

Ezen belül a szállásdíjbevétel 14 százalékkal 11 milliárd forintra, a vendéglátás bevétele 4,7 százalékkal 5 milliárd forintra, az egyéb bevételek 11 százalékkal szintén 5 milliárd forintra emelkedtek.

A szobafoglaltság aránya 2,5 százalékponttal, 44,7 százalékosra javult.

Februárban 11,3 százalékkal több, 273 ezer külföldi vendég töltött 671 ezer éjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken.

A legjelentősebb küldő országokból - Németországból, az Egyesült Királyságból és az Ausztriából - érkező vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 5,4, 9,6 és 10 százalékkal emelkedett.

A belföldivendég-éjszakák alapján mért forgalom Közép-Dunántúl kivételével valamennyi idegenforgalmi régióban nőtt februárban az előző év azonos időszakához képest.

Fotó: Lantos Gábor

Az év első két hónapjában a szálláshelyek bevétele 42,6 milliárd forintot tett ki, 7,3 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához viszonyítva.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 22 százalékkal többet költöttek.

A vendégek Szép-kártyával 1 milliárd 811 millió forintot költöttek az év első két hónapjában.

Február végén a Magyarországon működő egységek száma 1,6 százalékkal magasabb, 2324 volt, a kiadható férőhelyek száma 3,4 százalékkal 201 ezerre bővült.