Csökkenhetnek az internetdíjak

2016.04.11. 09:01

Több mint hatmillió internet-előfizetőnek kerülhet néhány száz forinttal kevesebbe jövőre a világháló használata, ez azonban tízmilliárd forintos bevételkiesést eredményezne a büdzsének.

Jövőre havonta körülbelül három-hétszáz forintot spórolhatnak az előfizetők, ha a kormány a jelenlegi 27 százalékról 18 százalékra csökkenti az internetszolgáltatás áfáját. 

A számlán az internetdíjak csökkenése csak pár száz forintos tétel leszForrás: Thinkstock

A Nemzetgazdasági Minisztérium nem rendelkezik  pontos információval arra vonatkozóan, hogy az internet után mekkora mértékű adóbevétel keletkezett, mivel az áfabevallások adatai alapján a termékek/szolgáltatások elkülönítésére nincs lehetőség. A tárca számításai szerint az internet-előfizetések áfakulcsának 18 százalékra való csökkentése évi  12-13 milliárd forint nettó áfabevétel-csökkenéssel járna – írja a Világgazdaság. 

Az áfa mértékének 5 százalékpontos csökkentését még az internetről szóló konzultációt az InternetKon lezáró rendezvényen jelentette be Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos. 

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is arra számít, hogy a szolgáltatók továbbadják az áfacsökkentést az ügyfeleknek,  így ennek árcsökkentő hatása a számlákban is megjelenik. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK