A kérdés igencsak érdemi: a cégtulajdonosok legkedveltebb hiteléről van szó. A válasz népmesei: „igen is, meg nem is". Az ördög a persze a részletekben bújík meg.

Elfogyott?

Bankonként eltérő. A Bankmonitor.hu információi szerint van olyan jelentősebb bank a hazai piacon, amely már nem tud új hitelszerződést kötni a maximum 2,5 százalékos kamatozással rendelkező növekedési hitelre . A keret dinamikusan fogy, így más bankoknál szelektív a válasz: a jobb ügyfelek számára még elérhető, a többieknek már nem.

Több banknál is lényegesen kisebb az euróban elérhető növekedési hitel iránti keresletFotó: Szabó Gábor - Origo

És természetesen vannak olyan bankok még a piacon, akiknél nem lépett életbe egyelőre semmilyen korlátozás, mert kevésbé dinamikusan adták ügyfeleinknek a növekedési hitelt az első három hónapban.

Mit tegyünk, ha cégünk növekedési hitelt szeretne?

Relatív gyorsan érdemes azonosítani a hiteligényt. A növekedési hitel 2016.-tól már csak beruházási hitel formájában érhető el, ezen hitelfajtához (50 millió forint feletti igény esetén) pedig elengedhetetlen, hogy pénzügyi tervet készíteni.

Tekintettel arra, hogy a növekedési hitel ma már nem érhető el minden bankban, a cégtulajdonosok kénytelenek lesznek több banknál is tájékozódni.

A tájékozódás első és legfontosabb pontja, hogy a hiteligénylő ellenőrizze a növekedési hitel legalapvetőbb kritériumainak történő megfelelést. Ez az alábbi formmal könnyen elvégezhető:

Lehet, hogy előkerül a padlásról még egy kis növekedési hitel?

2016. évre az MNB 300 – 300 milliárd forintnyi keretet bocsát a bankok rendelkezésre növekedési hitel kihelyezésére. 300 milliárd forintban, és az ugyancsak 300 milliárd (forintnak megfelelő összeg) euróban kerülhet kihelyezésre. Több banknál is lényegesen kisebb az euróban elérhető növekedési hitel iránti kereslet, mint a forintban elérhető rész iránt. Ebből adódóan előfordulhat, hogy az MNB az euróban ki nem helyezett hitelkeret egy részét, vagy egészét átminősíti forintba kihelyezhetővé. Ugyanez történt a növekedési hitel plusz esetében is 2015-ben...

És ha egyszer tényleg nem lesz elérhető a növekedési hitel?

A Bankmonitor.hu megítélése szerint ez sem lesz feltétlenül drámai fordult a hazai vállalati hitelezésben. Rendelkezésre állnak ugyanis a Széchenyi és EXIM támogatott hitelek, mely a hiteligények döntő részénél valós alternatívát jelentenek és a növekedési hitellel azonos, vagy csak minimálisan kedvezőtlenebb kondíciókkal érhetők el.

Hitel tehát lesz a portál szakértői szerint, a bankok hitelezési kedve egyre nagyobb...