Újra világbanki hiteleket nyögnek az országok

Vágólapra másolva!
A 2008-2009-es pénzügyi válság óta nem tapasztalt nagyságban nyújtott hiteleket tavaly a Világbank a fejlődő országoknak, ami jól mutatja, hogy "erős ellenszél" fenyegeti a gazdasági növekedést
Vágólapra másolva!

A washingtoni székhelyű nemzetközi pénzintézet hétfőn közölte, hogy a fejlődő és alacsony jövedelmű országoknak nyújtott hitelek összege 42,4 milliárd dollárra emelkedett a 2015-ös pénzügyi évben az előző évi 40,8 milliárd dollárról. Ezen belül a fejlődő országok 23,5 milliárd dollárhoz jutottak, míg 2006-ban, a válság kirobbanása előtt még csak 14 milliárd dollárt igényeltek a Világbanktól.

A nyersanyagárak és Kína

A nyersanyagárak összeomlása és a kínai gazdasági növekedés lassulása miatt számos fejlődő ország került bajba, mivel a finanszírozási források elapadása miatt gazdasági nehézségeik támadtak. A fejlődő országoknak új eszközöket kell találniuk, hogy gyorsítani tudják a növekedést a lassulás ezen időszakában. A Világbanktól kapott hitelek jelentős részét arra szánják, hogy diverzifikálják a növekedés forrásait és felkészüljenek a jövőbeni sokkokra - hangoztatta a Világbank közleményében.

A Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank (International Bank for Reconstruction and Development/IBRD), közismert nevén Világbank célja az, hogy 2030-ra felszámolják a rendkívüli szegénységet szerte a világban. Tevékenysége alapvetően arra irányul, hogy hiteleivel fejlesztési projekteket finanszírozzon, így például infrastrukturális beruházásokat a szegény országokban.
A Világbank és testvérszervezete, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a héten tartja szokásos tavaszi közgyűlését Washingtonban.