A Magyar Úszószövetség a jelenlegi vezetésével nem jelent értéket a szponzorai számára – olvasható a KÉSZ Csoport közleményében. Az építőipari cég Kiss László egykori szövetségi kapitány botránya miatt a múlt héten bejelentette, hogy felbontja szponzori szerződését a szövetséggel.

A KÉSZ Csoport 2013-ban kötött támogatási szerződést a MÚSZ-szal. Közleményük szerint a szerződés célja 

  • a vizes világbajnokság elnyerésének támogatása, 
  • a vb-re való felkészülés, 
  • valamint célirányosan Hosszú Katinka támogatása volt. 

A cég szerint az úszószövetség a sorozatos botrányai (Hosszú Katinka és Kiss László ügye) miatt nem képes teljesíteni azt az elvárást, amelyet a KÉSZ a támogatás fejében támasztott, nevezetesen azt, hogy a szövetség támogatásán keresztül a KÉSZ Csoport tovább erősítse saját reputációját, társadalmi megbecsültségét. A MÚSZ a jelenlegi helyzetében erre alkalmatlan.” 

Kiss László és Gyárfás TamásForrás: MTI/Kovács Tamás

A KÉSZ Csoportnál a botrányok okát nem kis részben kifejezetten Gyárfás Tamás személyében látják. Ezért a KÉSZ Csoport a támogatási szerződés felmondása mellett döntött. A támogatási szerződés alapján 83,7 millió forintot fizettek a MÚSZ-nak, amelyből 25 millió forintot már a szerződéskötéskor átutaltak. „Ezzel a KÉSZ Csoport a Szövetséggel való együttműködést lezártnak tekinti” – közölte a cég. 

Bár a KÉSZ, kiadott közleménye alapján, lezártnak tekinti az ügyet, egyelőre kérdéses, hogy a történet ezzel valóban nyugvópontra ér. Miként arról az Origo pénteken beszámolt, a KÉSZ négy évig nem teljesítette szponzori kötelezettségvállalását, a MÚSZ vezetése a többszöri sikertelen felszólítás után bírósághoz fordult, amely első-, majd másodfokon arra kötelezte a KÉSZ-t, hogy a szövetség egyértelműen bizonyított teljesítésének ellenértékét egyenlítse ki. Ez pénteken meg is történt. 

Ugrin Tamás, a MÚSZ jogásza az Origónak azt mondta, a héten járt le a fizetési határidő, és most a 2013-as és 2014-es támogatás érkezett meg, de a MÚSZ a 2015-ös és 2016-osra is igényt tart majd, mert a szövetség teljesítette a szerződésben vállalt kötelezettségeit.