Kitörhet a harc London és Frankfurt között

érték tőzsde
Vágólapra másolva!
Egyre több ellenzője akad a londoni tőzsde és a Deutsche Börse 20 milliárd dolláros összeolvadásának. Sokan amiatt aggódnak ugyanis, hogy mi lesz az új egyesüléssel, amennyiben Nagy-Britannia esetleg elhagyja az Európai Uniót.
Vágólapra másolva!

Komoly probléma lehet az új vállalat székhelye az eurózónán, sőt a Brexit esetén az egész Európai Unión kívül esik – mondja Ulrich Caspar, a németországi Hessen tartomány parlamentjének tagja, mely régióhoz Frankfurt is tartozik. Az üzlet ugyanis káros lehet Frankfurt mint pénzügyi központ fejlődésére – idézi Caspart a Financial Times.

A februárban nyilvánosságra hozott üzlet a világ legnagyobb tőzsdei üzemeltetőjét hozná létre a teljes bevétel szempontjából, és az egyik leghatalmasabbat a jegyzett részvények számát tekintve. Emellett szintén a világ legnagyobbja lenne a derivatíva-kereskedelemben is.

A Deutsche Börse részvényesei 54,4 százalékos tulajdonrészt kapnának az egyesített vállalatból, míg a londoni tőzsde (LSE) részvényeseihez menne a fennmaradó hányad. A megállapodás értelmében a társaság vezetője a Deutsche Börse vezérigazgatója, Carsten Kengeter lenne, míg

a székhelyet London adná.

Veszélybe kerülhet a megaüzlet Forrás: Ralph Orlowski/Reuters

A probléma gyökerét ez utóbbi feltétel jelenti, mivel Németországban sokan azt szeretnék, ha inkább Frankfurtban lenne a cég székhelye, tükrözve ezzel a Deutsche Börse nagyobb piaci kapitalizációját, illetve az Európai Központi Banknak is otthont adó város státuszát. Ráadásul azzal kapcsolatban is aggodalmak merültek fel, hogy amennyiben júniusban a britek az EU-ból való kilépésre szavaznak, a csökkentheti London szerepét pénzügyi központként, ami negatívan érintené az egyesült társaságot is.

Ellentétek és hatóságok

Egyes londoni intézményi befektetők azonban máshogy látják a helyzetet, és úgy vélik, a népszavazástól függetlenül is

megmarad a brit főváros kiemelt szerepe a pénzügyi világban.

Az egyik nagy brit intézmény portfólió menedzsere például jelezte, Frankfurt nem jelent kihívást London számára mint pénzügyi központ. A világ legnagyobb bankjai, jogi cégei könyvelői és kereskedőházai mind Londonban vannak jelen, tehát az egyesített vállalat sokkal jobban járna a brit fővárossal. Ebből a szempontból pedig a Brexit szavazás teljesen lényegtelen – fűzte hozzá a lap által megszólaltatott menedzser.

London jövöje aggasztja a németeket Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Tolga Akmen

A vita feloldása azonban nem lesz egyszerű, mivel a német regionális hatóságoknak komoly szavuk van az üzlet továbblendítésében. Éppen ezért nagyon nem mindegy Deutsche Börse fölött álló hesseni felügyelet véleménye, amely megvizsgálja az összeolvadást.

Mi több, a hesseni gazdasági minisztérium már februárban közölte, hogy

a szabályozó blokkolhatja az összeolvadást, amennyiben az károsítja Frankfurt lehetőségeit

tőzsdei üzemeltetőként, valamint negatívan hat a jövőbeni üzleti működésére.

Vita a központról

A múlt hónapban pedig Hessen miniszterelnöke, Volker Bouffier jelentette ki, hogy a szabályozónak meg kell vizsgálnia, képes-e továbbra ellátni tőzsdei felügyeleti szerepét, amennyiben az egyesült vállalat székhelye Londonban lesz. Emellett ő is hozzátette, hogy kívánatosabb lenne a frankfurti székhely.

Kengeter mindemellett igyekezett megnyugtatni a német hatóságokat, mondván, a múlt hónapban a Deutsche Börse és a hesseni kormány igen részletes beszélgetést folytatott le, és a két fél egyetértett abban, hogy Frankfurtot támogatják pénzügyi központként.