Fontos határidő jön a lakáshitel-cafeteriásoknak

2016.04.11. 09:28

Ha egy munkáltató tavaly adott lakáshitel támogatást a munkatársainak, akkor az erre vonatkozó rendelet szerint 2016. április 15-ig vagy a munkáltató saját döntése alapján legkésőbb május 31-ig kell összegyűjteni az ehhez kapcsolódó teljes dokumentációt.

A munkatársaknak akkor is át kell adniuk a szükséges dokumentumokat a juttató cégnek, ha közben esetleg már megszűnt a munkaviszonyuk – mondta Fata László, cafeteriaszakértő.

Az igazolást le kell adni

Amennyiben valaki kiszervezte egy hitelintézetnek az adómentesség több kritériumának ellenőrzését, úgy ő majd ezekről egy hitelintézeti igazolást kap. Ha önállóan végezte, akkor nála kell, hogy meglegyen minden kritérium rendeletnek megfelelő dokumentációja, igazolása.

Bár a juttatást szabályozó rendelet szerint utólag is begyűjthető szabályosan minden szükséges igazolás, de Fata László cafeteriaszakértő szerint hasznosabb, ha előre akár a juttatás kiadása előtt összegyűjtik ezen dokumentumok nagy részét a cégek, így nem utólag kell szembesülni az adófizetési kötelezettséggel.

Bukhatja az adómentességet

Fájó lehet ugyanis a munkáltatónak és a munkavállalónak is, ha a juttatásról így utólag kiderül, hogy mégis adózni kell utána.

Ha a kapott összeg egy része vagy egésze nem felel meg az adómentesség feltételeinek, akkor bizony ezen összeg 20 százalékkal növelt értéke után kell jövedelemként adózni - mondta Fata László.

Lakáshitel támogatáshoz április 15-ig (munkáltató saját döntése alapján legkésőbb május 31-ig) kell összegyűjteni az ehhez kapcsolódó teljes dokumentációtForrás: Northfoto

Ha minden dokumentumunk megfelelően beérkezett és ezek alapján adómentes a tavalyi támogatás, akkor csak annyi a cégek dolga, hogy lefűzzék és megőrizzék ezeket.

Külön "adóbevallást", bejelentést nem kell erről készíteni az adóhatóság felé. A szükséges adatszolgáltatást a tavalyi lakáshitel támogatásról pedig megfelelő folyósítás esetén a juttatást indító céges bankok már elvégezték 2016. január 31-ig.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK