Hiába lesz népszavazás a vasárnapi boltzárról

2016.04.11. 11:13

Ha a népszavazáson az emberek úgy döntenek, hogy vasárnaponként nyissanak ki újra az üzletek, a kisboltosoknak aligha lesz pénzük az újranyitásra, ugyanis az alkalmazottaknak 100 százalékos vasárnapi pótlékot kellene fizetniük. Szakszervezetek összefogtak és nyílt levélben azt kérik a multiktól, nyilatkozzanak, mi a tervük a mostani 6 napos munkahéttel, ha a népszavazáson az igenek győznek. 

A Blokkk.com számítása szerint a vasárnapi pótlékra szánt bérkiegészítés 100 százalékos vasárnapi pótlék esetében 50-60 milliárd forintot jelentene. Nem az árak emelkednének, hanem kisebb lenne a további alapbéremelés, bár ma sem lehet elég eladót találni, vagy más költségeket kényszerülnének lefaragni az áruházak. A kisboltosok nem tudnának 50 vasárnapra 100 százalékos vasárnapi pótlékot fizetni a dolgozóiknak – írja a Blokkk.com. 

A közvélemény-kutatások szerint mind a vasárnapi boltzár bevezetése előtt, mind utána a vásárlók kétharmada nem értett egyet a vasárnapi boltzárral. Szó sincs arról, hogy az emberek megszokták, csupán átálltak rá, mivel nem volt más választásuk. 

Utáljuk a vasárnapi boltzárat, de kénytelenek voltunk megszokniForrás: AFP/Thomas Lohnes

Az Origo vasárnapi boltzáras kérdéseire majdnem 17 ezren válaszoltak. Közülük 8 ezren azt mondták: utálják, hogy vasárnap nincsenek nyitva a boltok. 6 ezren azt szeretnék, ha népszavazás lenne a boltzárról. 1200 embert nem érdekel a vasárnapi boltzár. És csak 1900 ember mondta azt, hogy örül a boltzárnak, mert több időt lehet a családjával. 

A Kúria múlt heti döntése szerint a szocialista párt megkezdheti az aláírásgyűjtést a kötelező vasárnapi boltzár eltörléséről szóló népszavazási kezdeményezéshez.

A kereskedelmi alkalmazottak szeretik a boltzárat

A kereskedelmi ágazatban jellemző munkaerőhiány és az azt kiváltó alacsony bérek miatt a vasárnapi pihenőnapot üdvözlő áruházi alkalmazottak nevében nyílt levélben fordulnak az ágazati szakszervezetek a munkáltatókhoz. 

A szakszervezetek szerint félmillió alkalmazott nem kér a vasárnapi nyitva tartásbólForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Azt kérik a nagy láncoktól, nyilatkozzanak, miként tervezik a jövőt az egy évvel ezelőtt 6 naposra szűkült munkahét és az azzal kapcsolatos jövedelmek tekintetében. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete összefogást indított a Kereskedelmi Alkalmazottak Szervezetével, a mintegy  félmillió érintett dolgozó igénye  mindkét szervezetnél az, hogy maradjon a kötelező vasárnapi pihenőnap. 

A Magyar Idők úgy tudja, több nagy lánc is érdeklődött a kormánynál a múlt héten a népszavazási kezdeményezéssé vált boltzár kérdésében. A cégek most arra kíváncsiak, kalkuláljanak-e a következő üzleti éveikre ismét változó nyitvatartási szabályokkal. Úgy tudjuk, több nagyvállalatnak a jelenlegi helyzetben nem biztos, hogy megérné az újranyitás. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK