2017-től él az a nemzetközi adózási adatbázis, amelybe a világ 100 országának adóhivatala szolgáltat majd automatikusan adatokat. A német pénzügyminiszter feketelistára tenné azokat az országokat, amelyek kimaradnak az adatmegosztásból, ezek az országok nem végezhetnének bizonyos pénzügyi tranzakciókat. A pénzügyminiszter azokat az offshore cégeket és tulajdonosaikat is szankciókkal sújtaná, amik titkolják az adózási adataikat.

Feketelistára tenné Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter azokat az országokat, amelyek nem vesznek részt az adózási információk nemzetközi megosztásában. A pénzügyminiszter április 10-én, vasárnap azt mondta, a feketelistára került országok nem hajthatnának végre bizonyos pénzügyi tranzakciókat.

2017-től él a nemzetközi adatbázis

Az Európai Unió országai 2017-től közös adózási adatbázist hoznak létre, amibe a tagországok adóhivatalai automatikusan szolgáltatnak majd információkat. A kezdeményezésben a világ 100 országa vesz részt, emlékeztet a Fortune.com. A német pénzügyminiszter szerint a panamai offshore-botrány azokat az országokat (például az Egyesült Államokat) is csatlakozásra késztetheti, amik egyelőre kimaradtak a kezdeményezésből.

Az offshore cégekre is lecsapna

Wolfgang Schäuble szerint egy nemzetközi cégadatbázis létrehozásával lehetséges lenne megtalálni, kik állnak az offshore cégek mögött. A német pénzügyminiszter azt szeretné, ha a jövőben az offshore cégeket és tulajdonosaikat is szankcionálnák, ha nem szolgáltatnak magukról adatokat. A szankciókat csak akkor oldaná fel, amikor az információk beérkeznek a nemzetközi adatbázisba.