A bankok a jelentési szezon fekete bárányai

Wall Street New York tőzsde részvény USA
(FILES) Street signs February 10, 2009 outside the New York Stock Exchange. US stocks ticked upward April 5, 2010 as traders returning from the long Easter weekend reacted to Friday's labor report showing the biggest job growth in three years in March amid recovery from recession. The Dow Jones Industrial Average rose 4.83 points (0.04 percent) to 10,931.90 in early trades, extending Thursday's solid gains. The tech-rich Nasdaq composite climbed 6.68 points (0.28 percent) to 2,409.26 and the broad-market Standard & Poor's 500 index gained 2.01 points (0.17 percent) at 1,180.11. AFP PHOTO/Stan Honda/ FILES (Photo credit should read STAN HONDA/AFP/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Wall Street már előre felkészült egy 2009 óta nem látott rossz jelentési szezonra, de egy szektor különösen nagy hatással lehet a piacokra. Ez pedig a bankrendszer, amely a részvényárfolyamok mellett akár az egész gazdaság állapotát is befolyásolhatja eredményeivel.
Vágólapra másolva!

Idén eddig a pénzügyi cégek teljesítettek a legrosszabbul az S&P 500 indexben, 7,3 százalékos esést produkálva április 11-ig. A pénzintézetek komolyan megérezték ugyanis mérlegeikben a negatív kamatok hatásait, miközben az olajár esése megütötte csőd szélén táncoló energiacégekben lévő banki kitettségeket – írja a MarketWatch.

Ráadásul míg az elmúlt hat hét során az általános részvénypiac felpattant a február 11-én elért mélypontokról,

a pénzügyi szektor papírjai képtelenek voltak fenntartható módon ralizni.

Az amerikai bankok jelentési szezonját szerdán nyitja meg a JP Morgan, majd csütörtökön a Bank of America. Az elemzők pedig az S&P Global Market Intelligence adatai szerint összesen mintegy 7 százalékos éves alapú profitcsökkenést várnak.

Borús nyitány

A vállalati gyorsjelentési szezont hagyományosan az alumíniumóriás Alcoa kezdi meg, melynek bevétele és nyeresége egyaránt jelentősen csökkent. A vállalat 4,95 milliárd dolláros árbevételről jelentett az egy évvel korábbi 5,82 milliárddal szemben, míg az elemzők 5,14 milliárdot vártak. A profit ezzel párhuzamosan 16 millió dollár és részvényenként 0 cent volt, szemben az egy évvel korábbi 195 millióval és részvényenként 14 centtel. Az elemzők átlagosan 2 centes egy részvényre eső eredményre számítottak.

Vannak azonban ennél is rosszabb várakozások. A FactSet például 8,5 százalékos éves alapú nyereségcsökkenést vetít előre, de a Goldman Sachs szerint a legrosszabb esetben akár 25 százalékos is lehet a részvényenkénti eredmény zuhanása.

Piaci hatások

Komoly problémát jelenthet azonban, hogy a pénzügyi cégek az S&P index elsődleges szereplői –vélik a MarketWatch által megszólaltatott elemzők. Noha a mutató többi vállalata eddig sikeresen ellensúlyozni tudta a pénzügyi szektor gyengébb teljesítményét, ez a jövőben egyre nagyobb erőfeszítéseket követelhet. Mi több, ez a nehézség nem pusztán a bankokat érinti. A teljes pénzügyi szektor teljesítménye az S&P-hez képest éppen nemrég ért el

két és fél éve nem látott mélypontot.

Izgulhatnak a befektetők Forrás: AFP/Spencer Platt

A helyzet egyébként Európában sem túl szép, ahol a pénzügyi részvények alulteljesítettek a Morgan Stanley Capital International European Economic and Monetary Union (MSCI EMU) indexhez képest, amely mutató 11 európai országban követi a részvényeket. Ráadásul a Deutsche Bank egy friss jelentése szerint a pénzügyi szektor gyenge teljesítménye követte az európai kötvényhozamok csökkenését.

A pénzügyi cégek jelentési szezonját a JP Morgan szerdai nyitánya után a Bank of America, a BlackRock, illetve a Wells Fargo folytatja csütörtökön, de a héten pénteken jelent még a Citigroup is.