A bankok a jelentési szezon fekete bárányai

2016.04.12. 10:24

A Wall Street már előre felkészült egy 2009 óta nem látott rossz jelentési szezonra, de egy szektor különösen nagy hatással lehet a piacokra. Ez pedig a bankrendszer, amely a részvényárfolyamok mellett akár az egész gazdaság állapotát is befolyásolhatja eredményeivel.

Idén eddig a pénzügyi cégek teljesítettek a legrosszabbul az S&P 500 indexben, 7,3 százalékos esést produkálva április 11-ig. A pénzintézetek komolyan megérezték ugyanis mérlegeikben a negatív kamatok hatásait, miközben az olajár esése megütötte csőd szélén táncoló energiacégekben lévő banki kitettségeket – írja a MarketWatch.

Ráadásul míg az elmúlt hat hét során az általános részvénypiac felpattant a február 11-én elért mélypontokról, a pénzügyi szektor papírjai képtelenek voltak fenntartható módon ralizni. Az amerikai bankok jelentési szezonját szerdán nyitja meg a JP Morgan, majd csütörtökön a Bank of America. Az elemzők pedig az S&P Global Market Intelligence adatai szerint összesen mintegy 7 százalékos éves alapú profitcsökkenést várnak.

Borús nyitány

A vállalati gyorsjelentési szezont hagyományosan az alumíniumóriás Alcoa kezdi meg, melynek bevétele és nyeresége egyaránt jelentősen csökkent. A vállalat 4,95 milliárd dolláros árbevételről jelentett az egy évvel korábbi 5,82 milliárddal szemben, míg az elemzők 5,14 milliárdot vártak. A profit ezzel párhuzamosan 16 millió dollár és részvényenként 0 cent volt, szemben az egy évvel korábbi 195 millióval és részvényenként 14 centtel. Az elemzők átlagosan 2 centes egy részvényre eső eredményre számítottak.

Vannak azonban ennél is rosszabb várakozások. A FactSet például 8,5 százalékos éves alapú nyereségcsökkenést vetít előre, de a Goldman Sachs szerint a legrosszabb esetben akár 25 százalékos is lehet a részvényenkénti eredmény zuhanása.

Piaci hatások

Komoly problémát jelenthet azonban, hogy a pénzügyi cégek az S&P index elsődleges szereplői –vélik a MarketWatch által megszólaltatott elemzők. Noha a mutató többi vállalata eddig sikeresen ellensúlyozni tudta a pénzügyi szektor gyengébb teljesítményét, ez a jövőben egyre nagyobb erőfeszítéseket követelhet. Mi több, ez a nehézség nem pusztán a bankokat érinti. A teljes pénzügyi szektor teljesítménye az S&P-hez képest éppen nemrég ért el két és fél éve nem látott mélypontot.

Izgulhatnak a befektetőkForrás: AFP/Spencer Platt

A helyzet egyébként Európában sem túl szép, ahol a pénzügyi részvények alulteljesítettek a Morgan Stanley Capital International European Economic and Monetary Union (MSCI EMU) indexhez képest, amely mutató 11 európai országban követi a részvényeket. Ráadásul a Deutsche Bank egy friss jelentése szerint a pénzügyi szektor gyenge teljesítménye követte az európai kötvényhozamok csökkenését.

A pénzügyi cégek jelentési szezonját a JP Morgan szerdai nyitánya után a Bank of America, a BlackRock, illetve a Wells Fargo folytatja csütörtökön, de a héten pénteken jelent még a Citigroup is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK