A CIA a titkos akcióihoz használta a Mossack Fonsecát

paper SQUARE FORMAT
A logo of the Mossack Fonseca. Panama-based law firm is at the center of reports into the offshore financial activities of dozens of global leaders, businessmen and celebrities. Documents have exposed a web of secret offshore companies allegedly used to hide wealth, evade taxes and launder money. Hundreds of wealthy and politically powerful people have been implicated in the findings published by the International Consortium of Investigative Journalists and the more than 100 media organisations worldwide with which it has shared the documents.
Vágólapra másolva!
Olyan emberek szerepelnek az offshore-botrány irataiban, akik nagy valószínűséggel részt vettek a CIA titkos akcióiban.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) környezetéhez sorolható személyek is szerepelnek a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából kiszivárogtatott dokumentumokban - írja az offshore-botrány anyagainak feldolgozását vezető Süddeutsche Zeitung.

A CIA ügynökei

A német lap szerint a Mossack Fonseca ügyfelei közé tartoztak vagy még mindig tartoznak olyan emberek, akik

érintettek a CIA számos fedett külföldi befolyásolási műveletében,

köztük a nyolcvanas évek egyik legnagyobb amerikai botrányában, az Irán-kontra ügyben. Ennek lényege, hogy a CIA fegyvereket szállított a hivatalosan a fegyverkereskedelemre is kiterjedő embargóval sújtott Iránnak, és az ebből származó pénzt a közép-amerikai Nicaragua baloldali - szandinista - kormánya ellen harcoló gerillák - a kontrák - támogatására fordította.

A CIA ügynökei is igénybe vették a Mossack Fonseca szolgáltatásait Forrás: Origo

Fegyvereket szállított

A Süddeutsche Zeitung szerint

a CIA környezetéhez sorolható mások mellett az izlandi Loftur Jóhannesson, aki legalább négy offshore céggel kapcsolatban szerepel a Mossack Fonseca iratanyagában,

és az amerikai ügynökség megbízásából a világ több válságövezetébe szállított fegyvereket, például Afganisztánba.

Hírszerzési vezetők

Az iratokban jelenlegi vagy korábbi ügyfélként szerepelnek magas beosztású hírszerzési vezetők legalább további három országból, Kolumbiából, Ruandából és Szaúd-Arábiából.

Köztük van a szaúdi hírszerzés néhai vezetője, Kamal Adham sejk, akit a CIA első számú térségi partnereként tartottak számon.

Minden idők legnagyobb szivárogtatása

A Mossack Fonseca 11,5 millió dokumentumot tartalmazó - 2,6 terabájt nagyságú - kiszivárogtatott adatbázisa több mint 214 ezer offshore céget érint. A Süddeutsche Zeitung a dokumentumokat az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) nevű washingtoni központú szervezettel közösen, több neves médium - például a The Guardian brit lap, a BBC brit közszolgálati médiacsoport, a Le Monde francia lap és az argentin La Nación - több száz újságírójának közreműködésével dolgozta fel az utóbbi egy évben.