Több munkahely lesz 2016-ban

Vágólapra másolva!
A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara felmérése szerint a cégek közel fele tervez új dolgozókat felvenni, 40 százalék több beruházást tervez, mint 2015-ben. A vállalatok szerint kiszámíthatóbb lett a gazdaságpolitika, javult a jogbiztonság, de a korrupció még mindig nagy probléma. A legnagyobb gond a munkaerőhiány, kevés a képzett szakember. A Kamara 2016-ra 3 százalékos gazdasági növekedést vár.
Vágólapra másolva!

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 2016-ban 22. alkalommal kérdezte meg tagvállalatait és más külföldi beruházókat arról, hogyan látják a magyarországi gazdasági helyzetet és az üzleti környezetet, tájékoztat közleményében a szervezet.

A korrupció még mindig probléma

A felmérés alapján összességében

javult az elégedettség a gazdaságpolitikai feltételrendszerrel, egyes területeken nagymértékű volt a javulás,

különösen a jogbiztonság és a kiszámíthatóság tekintetében, de valamelyest az adóterhelést valamint az adóigazgatást illetően is. A „javult” azonban nem jelent automatikusan „jó”-t: néhány területen még mindig a befektetők több mint a fele elégedetlen a jelenlegi körülményekkel.

Továbbra sem kielégítő helyzet a korrupcióra, valamint a közbeszerzések átláthatóságára vonatkozóan:

itt a tavalyi helyzethez nem tapasztaltak előrehaladást a befektetők.

3 százalékos növekedés lehet

A megkérdezett vállalatok a nemzetgazdaság állapotát, valamint saját üzleti helyzetüket lényegesen jobbnak ítélik, mint a tavalyi felmérésben.

A pozitív és a negatív válaszok egyenlege 2005 óta nem volt olyan kedvező, mint 2016-ban.

Az idei évi kilátásokat illetően is nagyobb a derűlátás, mind az általános gazdasági helyzet, mind a saját üzleti kilátások tekintetében. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ezért 2016-ra három százalékos gazdasági növekedéssel számol Magyarországon.

Sokan növelnék a létszámot

Az erős gazdaság tükröződik élénkülő beruházási és foglalkoztatási tervekben is: A vállalatok 38 százaléka a tavalyinál nagyobb mértékű beruházásokat tervez, csak 15 százalékuk csökkentené a kiadásokat.

A létszámot még ennél is többen, 43 százalékban akarják emelni,

csak 14 százalékuk tervez létszámleépítést. Mindkét kérdésben

kiemelkedik a feldolgozóipar, különösen a nagyobb, exportra termelő vállalatok bővítenének.

Aggasztó a szakemberhiány

A munkaerő-piacon leginkább a szakemberhiány aggasztja a vállalatokat.

A megkérdezettek 54 százaléka elégedetlen a szakképzett munkaerő rendelkezésre állásával,

a feldolgozó iparban ez az arány eléri a 66 százalékot. Ez a cégek számára megnehezíti az erősödő piaci kereslethez való rugalmas alkalmazkodást, középtávon pedig kedvezőtlenül befolyásolhatja a vállalatok beruházási terveit is. A szakemberhiánnyal szorosan összefügg, hogy

a szakképzési, valamint a felsőoktatási rendszer minősége továbbra sem felel meg az üzleti szféra elvárásainak.

Az infrastruktúra jó

Igen jó értékelést kapott viszont – újra – az infrastruktúra minősége, valamint a munkajogi szabályozási környezet. A hazai beszállítókkal továbbra is elégedett a befektetők nagyobb hányada, de odafigyelést igényel, hogy a feldolgozóiparban már csaknem minden harmadik cég elégedetlen (2015-ös felmérés: 24 százalék).