A gazdaságot veszélyeztetheti a sok adós vállalkozás

Hiába akarunk, nem tudunk örökké boldogok lenni dr. life  stressz munkahely
Vágólapra másolva!
A vállalkozások árbevételének átlagosan több mint 23 százaléka kintlevőség, tehát olyan kiszámlázott tétel, ami adott pillanatban még nincs kifizetve. Mivel a cégek nyeresége kintlevőségüknek átlagosan csupán 8-9 százaléka, így nem kérdés, hogy kiemelkedő szerepet kap a pénzek tényleges befolyását felügyelő gazdasági terület.
Vágólapra másolva!

Az adósságokat felhalmozó és hátrahagyó cégekről sokat olvashatunk, és a társadalom döntő többsége elítéli őket. Bár Magyarországon jelentős mértékű a lánctartozás, a késő és ki nem fizetett számlák döntő többsége nem ezekből táplálkozik.

A lakossággal elnézőbb a közvélemény

A lakossági adósságok tekintetében már megosztottabb a közvélemény, hiszen a közüzemi szolgáltatók, bankok vagy telekommunikációs előfizetések ki nem fizetése sokak számára megélhetési kérdés – és mint ilyen, sokan gondolják úgy, hogy rugalmasabbnak kell lenni kezelésükkor.

Ez a kérdés messzire vezet, hiszen – amennyiben a ki nem fizetett számlák veszélyeztetik a cégek működését – a szolgáltatók akár csődbe is mehetnek. Ilyenkor

tömegesen szűnhetnek meg munkahelyek, és a lánctartozás jelentősen hathat a többi gazdasági szereplőre.

„Egy nemrégiben elvégzett felmérés szerint, a megkérdezett cégek 72 százaléka látja úgy, hogy a késve fizetés komolyan akadályozza vállalkozása fejlődését" – emeli ki Felfalusi Péter, a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének (MAKISZ) elnöke.