A parlament áldását adta a kínai vasútbizniszre

2016.04.12. 14:07

A parlament áldását adta a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának felújítására. A 472 milliárd forintos beruházás nagyrészt kínai hitelből fog megvalósulni.

Az országgyűlés április 12-én, kedden hozzájárult a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának újjáépítéséhez. A beruházás várhatóan 472 milliárd forintba kerül, amit 85 százalékban kínai hitelből finanszíroznak.

Kínai-magyar egyezmény 

A képviselők 123 igen szavazattal, 6 nem ellenében és 45 tartózkodás mellett hirdették ki az építkezés kivitelezéséről és finanszírozásáról szóló, Pekingben, tavaly november 24-én aláírt kínai-magyar kétoldalú egyezményt.

Pireuszból vasúton

A beruházás elsődleges célja, hogy a görögországi Pireusz kikötőjébe érkező kínai áruk vasúton közelíthessék meg az Európai Uniót. Ennek érdekében a magyarországi szakaszon a Budapest-Ferencváros-Kelebia-országhatár közötti vasútvonalon 160 kilométeren alakítanak ki új kétvágányú, villamosított, az európai szabványnak megfelelő pályát, amelyen akár 740 méter hosszú tehervonatok is közlekedhetnek, a személyvonatok sebessége pedig elérheti az óránkénti 160 kilométert. 

A tervek szerint a projekt 2018-as megvalósítása után a jelenlegi 8 óráról három és fél órára csökken a Budapest-Belgrád közötti vonatút ideje

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK