Varga Mihály kirúgott egy helyettes államtitkárt egy boltzáras grafikon miatt

2016.04.12. 17:45

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kirúgta egyik helyettes államtitkárát, mert "nem megfelelő" grafikon került egy boltzáras jelentésbe, "nem járt el kellő alapossággal". Nagyon úgy tűnik, hogy a helyettes államtitkár vagy valamelyik beosztottja a Portfolio.hu-ról vette a táblázatot, és a forrásmegjelölésből eltávolította a Portfoliót. A minisztérium a nyilvános jelentésben lecserélte a grafikont.

"A kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény eddigi hatásairól készített jelentésbe nem megfelelő táblázat került. A tárca vezetése megállapította, hogy a területért felelős kolléga nem járt el kellő alapossággal, ezért a nemzetgazdasági miniszter a mai napon kezdeményezte a miniszterelnöknél dr. Lenner Áron Márk belgazdaságért felelős helyettes államtitkár tisztségéből való felmentését" - írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A tárca elnézést kér a hibáért, a jelentést "javított formában" feltették a kormányzati honlapra.

Nem kellően alapos plágium 

Ami a felelős kolléga nem kellő alaposságát illeti, nagyon úgy tűnik, hogy arról a grafikonról van szó, amit a Portfolio.hu készített és használt rendszeresen a boltzáras cikkeiben. A Portfolio ebben a cikkben egymás mellé tette a két grafikont; a két ábra pontosan megegyezik.

Az NGM-jelentésbe nem csak egyszerűen átvették a Portfolio grafikonját, de a forrásmegjelölésből eltüntették a Portfoliót (csak a KSH-t hagyták meg).

Új grafikont tettek a jelentésbe 

Ami a javított formát illeti, a frissített jelentésben már egy teljesen más grafikon szerepel, vagyis egyértrelműen nem arról van szó, hogy elírtak egy adatot.