Egyre több kkv nyer a közbeszerzéseken

pénz, forint, közbeszerzés
pénz, forint
Vágólapra másolva!
A tavalyi közbeszerzések összege meghaladta az 1900 milliárd forintot, több mint 14 ezer eljárás zárult le eredményesen a Közbeszerzési Hatóság adatai szerint. Az eljárások 84 százalékát mikro-, kis- és középvállalkozások nyerték, az összérték tekintetében részesedésük már meghaladta az 50 százalékot.
Vágólapra másolva!

A közbeszerzési eljárások száma egyenlően oszlott meg az építési, szolgáltatási, árubeszerzési eljárások között, míg az értékek megoszlását tekintve az építési beruházások vezették a listát (37 százalék). Az árubeszerzések súlya közel hasonló volt, míg a szolgáltatások aránya ettől mintegy 10 százalékkal maradt el (27,5 százalék) - olvasható a Start Garancia közleményében.

A nagyobb értékű közbeszerzési eljárásokban a kiírók szinte kivétel nélkül megkövetelik a teljesítési vagy jól teljesítési biztosítékot,

amely az előírás szerint pénzügyi intézmény (pénzügyi vállalkozás vagy bank) garanciájával, biztosító kötelezettségvállalásával, vagy készpénz óvadék letétbe helyezésével teljesíthető.

„A közbeszerzés elnyeréséhez a vállalkozásoknak biztosítékot kell a kiíró rendelkezésére bocsátaniuk sok esetben már az ajánlattétel időpontjában.

a bankgarancia pedig csökkenti a kombinált banki hitel- és garanciakeret által biztosított forgóeszköz-finanszírozási lehetőségeket. Éppen ezért egy fedezet nélkül igénybe vehető közbeszerzési garanciája a mindennapi működéshez nélkülözhetetlen forrásokat szabadíthat fel a hazai vállalkozásoknál" – mondta Zoltán Csaba, a Start Garancia Zrt. vezérigazgatója.

Tavaly összességében az eljárások túlnyomó részében az ajánlati ár volt a döntő szempont (86 százalék). A közbeszerzési törvény változása miatt 2016-ban ugyan az ár továbbra is meghatározó szempont marad, várhatóan a minőségi szempontok és ezáltal az azok teljesítését célzó teljesítési biztosítékok is előtérbe kerülhetnek.