Változott a diákmunka szabályozása

2016.04.12. 13:09

A parlament módosította a szövetkezeti törvényt, a jövőben a diákok iskolaszövetkezeten keresztül végzett munka keretében is teljesíthetik a kötelező szakmai gyakorlatukat. Eddig erre azért nem volt lehetőség, mert a diákok hivatalosan a diákszövetkezetnek dolgoznak, nem pedig annak a cégnek, ahová bérbe adják őket.

Az országgyűlés április 12-én, kedden lehetővé tette, hogy a felsőoktatásban tanulók az iskolaszövetkezetek által szervezett diákmunkában is megszerezhessék a diplomájukhoz szükséges szakmai gyakorlatot.

A vállalkozásnak kell nyilatkoznia 

A változtatás kimondja, az iskolaszövetkezetek akkor igazolhatják a hallgatók szakmai gyakorlatát, ha a diákmunkát biztosító vállalkozás arról nyilatkozik, hogy az általa biztosított munkavégzés feltételei megfelelnek a szakmai gyakorlattal és annak helyszínével szemben támasztott elvárásoknak.

Az iskolaszövetkezettel állnak munkaviszonyban 

Korábban az iskolaszövetkezeten keresztül diákmunkát vállalók azért nem szerezhették meg szakmai gyakorlatukat ebben a formában, mert hivatalosan a gyakorlat biztosításának feltételeit teljesíteni nem tudó iskolaszövetkezetekkel, és nem a gyakorlóhellyel állnak munkaviszonyban.

Eddig azért nem lehetett diákmunkával teljesíteni a szakmai gyakorlatot, mert a diákok hivatalosan az iskolaszövetkezetnek dolgoznakFotó: Mudra László - Origo

Több tízezer fiatalt érint 

A kormánypárt számításai szerint a módosítás több tízezer fiatalt érint, mivel a 180-200 ezer diákmunkásból 130 ezren dolgoznak valamelyik iskolaszövetkezeten keresztül,és közülük mintegy 15 ezren végeznek szakmai gyakorlatot.

Hárman szavaztak nemmel 

A képviselők 171 igen szavazattal, 3 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett fogadták el a szövetkezeti törvény módosítását a Fidesz kezdeményezésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK