Leminősítést hozott az olcsó olaj

2016.04.12. 13:26

A Standard & Poor's után a Fitch is leminősítette Szaúd-Arábiát. A hitelminősítő indoklása szerint az olcsó olaj megviseli a szúdi költségvetést és gazdaságot.

Leminősítette Szaúd-Arábia - a világ legnagyobb nyersolajtermelője - államadós-osztályzatait a Fitch Ratings, elsősorban arra a véleményére hivatkozva, hogy az alacsony olajárak súlyos mértékben rontották a szaúdi költségvetési és külső fizetési mutatókat.

Maradt a negatív kilátás 

A nemzetközi hitelminősítő április 12-én, kedden Londonban bejelentette, hogy a devizában és helyi valutában kibocsátott hosszú lejáratú szaúdi államadósság besorolásait egy fokozattal "AA mínusz"-ra rontotta az eddigi "AA"-ról.

A cég az új osztályzatra is érvényben hagyta a további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást.

A Fitch a második 

Néhány héten belül a Fitch Ratings a második hitelminősítő, amely rontja Szaúd-Arábia szuverén besorolásait az olajárak zuhanása okozta pénzügyi károk miatt. Februárban a Standard & Poor's is leminősítette a szaúdi államadós-osztályzatokat, szintén azzal az indokkal, hogy az alacsony olajárak markáns és tartós hatást gyakorolnak a szaúdi költségvetési és reálgazdasági mutatókra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK