Egyre több társasházban okoz problémát a lakáshotelek szabályozatlan működése, a tulajdonosok eszköztelenek a garázda vendégekkel szemben, közölte a Magyar Közös Képviselők Egyesülete (Makke).

Miközben az elmúlt években robbanásszerűen emelkedett Budapesten és a turisztikai szempontból kiemelt térségek nagyobb városaiban a szobaszállodák, más néven lakáshotelek aránya, a vendégszám emelkedése egyre több társasházban átlépte a tulajdonosi közösségek tűrőképességének határát, közölte az egyesület. A hozzájuk beérkezett közös képviselői és tulajdonosi panaszok alapvető oka a lakáshotelek rendezetlen jogállása a társasházi közösségekben.

A kereskedelmi tevékenységet folytató tulajdonosok

gyakran semmilyen szállásadáshoz kötött szabálynak nem felelnek meg, nem biztosítják a kötelező vendégregisztrálást, és ellenőrizetlen a helyiségek higiéniai állapota, írja az egyesület, amely szerint a szállásra érkezőket nem figyelmeztetik az alapvető együttélési szabályok betartására.

Meglógnak a károkozók

Az egyesület szerint a közös tulajdonban esett károk helyreállítási költségeinek viselése is fontos probléma. Gyakran előfordul ugyanis, hogy mire egy társasházkezelő értesül a keletkezett károkról, az elkövetők már repülőgépen ülnek hazafelé. Ilyen esetben a károkozók mentesülnek a kártérítés alól, a társasházi tulajdonosközösségnek pedig marad a helyreállítás és a bosszúság.

Aggódnak a közös képviselőkForrás: MTI/Máthé Zoltán

A Makke álláspontja szerint jogszabályi változások szükségesek ahhoz, hogy a tulajdonosi közösségek meghatározhassák, milyen feltételek mellett fogadják el lakáshotelek üzemeltetését a társasházakban.