Magyarország 4,6 milliárdot ad a menekültekre

2016.04.12. 10:10

Magyarország összesen 4,6 milliárd forintnyi eurót ad abba az uniós segélyalapba, amivel Brüsszel Törökországot támogatja a menekültválság kezelésében. 2016-ban 3,1 milliárdot kell befizetni.

Magyarország 14,7 millió euróval (4,6 milliárd forinttal) járul hozzá a Törökország-támogató Menekültügyi Eszköz pénzalapjához, derül ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból. A teljes összegből 10 millió euró (3,1 milliárd forint) befizetése esedékes 2016-ban. A határozatban a kormány felhívja Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy a 2016-os és a rákövetkező költségvetésekben gondoskodjon a pénz rendelkezésre állásáról.

Hárommilliárd euró

Az Európai Unió már a szíriai polgárháború kitörése óta komoly pénzügyi segítséget nyújt Törökországnak a menekültáradat kezeléséhez, a néhány hónappal ezelőtt bejelentett hárommilliárd eurós segélyalap azonban még ehhez képest is jelentősen megnöveli az uniós támogatások mértékét.

Erőfeszítéseket ígért

Ankara tavaly november végén ígéretet tett rá, hogyerőfeszítéseket tesz az Európába irányuló migránsáradat megfékezésére,cserében pedig az unió egyebek mellett vállalta, hogy hárommilliárd euróval támogatja a szíriai menekültek törökországi ellátását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK