Levelet írtak a szakszervezetek Lázár János miniszternek, mert nem értenek egyet a kormány vasárnapi munkavégzés tilalmát feloldó döntésével. A Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete a munka törvénykönyvének módosítását szeretnék elérni. A Munkástanácsok szerint még nem lehet azt mondani, hogy okafogyottá vált volna a boltzárról szóló népszavazás.

6 napot dolgozzál, a hetediken pihenjél, ez volt az Úr szava. 6 napot dolgozzál, és ne pihenjél, ez a kalmár szava  – mondta Bubenkó Csaba a KDFSZ elnöke.

Mindenki dönthessen arról, hogy vasárnap akar-e dolgozni, vagy semForrás: MTI/Nagy Lajos

Csalódott vagyok, hogy a kormány ismét megengedi, hogy vasárnap nyitva lehessenek az üzletek. Mi a kezdetektől következetesen a vasárnapi munkavégzés korlátozása mellett érveltünk. Külön sérelmezzük azt is, hogy az újabb kormánydöntés előtt az érdekképviseletekkel semmilyen egyeztetés nem zajlott – mondta Bubenkó Csaba.

Aláírásgyűjtésbe kezdett a KDFSZ is

Felgyorsultak az események a tegnapi bejelentés óta. Szimpátia-aláírásgyűjtésbe kezdtünk – mondta a KDFSZ elnöke.

Az aláírásgyűjtő íven két mondat szerepel: 

  • Az egyik: „Támogatom, hogy vasárnap továbbra is zárva legyenek az üzletek.” 
  • A másik: „Szolidáris vagyok a kereskedelemben dolgozó munkavállalókkal, hogy nekik is legyen szabad vasárnapjuk.”

Azt fogjuk kérni, hogy mostantól tartsanak több munkaügyi ellenőrzést az üzletekben, hogy kiderüljön, a jogszabályoknak megfelelően dolgoznak-e az alkalmazottak vasárnaponként. Több tízezer aláírást szeretnénk összegyűjteni, és nemcsak a kereskedelemben dolgozókra gondoltunk, hanem például a biztonsági őrökre is.

Nem értjük – a népszavazás előtt megnyílt lehetőség ellenére sem –, miért vált ennyire sürgőssé a kérdés mielőbbi lezárása. Azt látjuk csak, hogy a kormány nem vette kellő súllyal figyelembe a kereskedelemben dolgozók érdekeit – mondta Bubenkó Csaba.

Még nem vált okafogyottá a népszavazás

A Munkástanácsok Országos Szövetsége szerint a munka törvénykönyvét mindenképpen módosítani kell, hogy a kereskedelemben dolgozók érdekei ne sérüljenek. Palkovics Imre, a szervezet elnöke szerint rögzíteni kell, hogy a kereskedelemben dolgozók évente maximum 4 vasárnap legyenek beoszthatók.  A vasárnapi pótlék mértékét pedig úgy kellene meghatározni, hogy a kollektív szerződésben meg kell állapodniuk a feleknek arról, hogy aki a meghatározott évi 4 vasárnapon túl is dolgozik vasárnaponként, az 100 százalékos bérpótlékot kapjon.

Még nem vált okafogyottá a népszavazás, amíg a 100 százalékos bérpótlékot meg nem kapják a vasárnap dolgozókFotó: Szabó Gábor - Origo

Palkovics Imre azt mondta, a multik ezt meg tudják oldani, van elég emberük. A kereskedelemben 500 ezren dolgoznak, a csúcsidőszakban vasárnaponként 70 ezer eladó vagy pultos állt az üzletekben.

Ha a kormány az eredeti állapotot akarja visszaállítani, vagyis azt, hogy a kereskedelmi alkalmazottak jogai továbbra is sérülnek, és nem kapnak 100 százalékos bérpótlékot vasárnapra, akkor a népszavazás még nem vált okafogyottá – mondta az Origónak Palkovics Imre.

Bubenkó Csaba és Palkovics Imre hiába kérte a parlamenti képviselőket, hogy ne szavazzák meg a vasárnapi nyitvatartás visszaállítását célzó törvénymódosítást, a képviselők megszavazták.

Többet szeretnénk adni a vasárnap dolgozóknak

Az Országgyűlés 163 igen, 2 nem és 11 tartózkodó szavazattal elfogadta a vasárnapi boltzár eltörlését célzó kormányjavaslatot.

Véletlenül nyomta meg a „nem" gombot Harrach PéterForrás: Origo

Az egyik nemet Harrach Péter nyomta, véletlenül - mondta az Origónak. A KDNP frakcióvezetője azt mondta, továbbra is fontos céljuk az, hogy egy munkavállaló retorziók nélkül megtagadhassa a vasárnapi munkavégzést. Azt is mondta, az elkövetkező hetekben várhatóan olyan döntés születik, ami a mostani 50 százalékos vasárnapi bérpótlékot megemeli akár a duplájára, vagyis mindenképpen többet szeretnénk” adni azoknak, akiknek a boltzár eltörlése után munkába kell állniuk a hét utolsó napján.

Nem csak a kereskedelemben dolgoznak vasárnap

Azzal mindenki egyetért, hogy az alkalmazottakat tisztességesen meg kell fizetni. Ma sem egységes a 100 százalékos pótlék a kiskereskedelemben. Most is 50 százalékos bérpótlékot kap az a munkavállaló, aki a benzinkútnál vagy a pályaudvaron lévő üzletben a hetedik napon dolgozik. 100 százalékos bérpótlékot csak akkor kapnak most a kereskedelemben dolgozók, ha azon az öt vasárnapon dolgoznak, amikor a kereskedelmi láncok üzletei szabadon nyitva lehetnek. Ezek az adventi hétvégék és az egy szabadon választott vasárnap egyike - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A szállodákban is dolgoznak vasárnaponként az alkalmazottakForrás: http://oxigenhotel.hu

A VOSZ értetlenkedve nézi a szakszervezeteket, hiszen nem csak a kereskedelemben dolgoznak vasárnaponként az emberek. A szállodaiparban, a vendéglátásban sincs sok szabad vasárnapjuk a munkavállalóknak. Ha a szakszervezetek a munka törvénykönyve módosítását tervezik, akkor ne csak a kereskedelemben dolgozókra gondoljanak  – mondta Vámos György.

Több jogszabályt módosítani kell

A tavaly március 15-ével bevezetett vasárnapi munkavégzés tilalmának eltörlése miatt számos jogszabályt módosítani kell. Ki kell vezetni a tavaly született

kiskereskedelmi nap fogalmát, és a korábbi szabályozási koncepció egyes hivatkozási elemeit és részletszabályait.

Újra kell szabályozni például, hogy a munkavállaló vasárnapra hogyan osztható be.

Továbbá a jogalkotónak újra megfelelő egyensúlyt kell teremtenie a kereskedelmi tevékenység gyakorlásának szabadsága, valamint a vasárnap, illetve munkaszüneti napokon dolgozók érdekei között – írja levelében a Wolters Kluwer, akik Európában a jogi és adóügyben adnak tanácsokat.

A változás 57 ezer céget érinthetForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A munka törvénykönyvében újra szabályozni kell a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére vasárnapra beosztott rendes munkaidő jogi helyzetét, aminek figyelemmel kell lennie a munkavállaló számára a közvetlenül megelőző szombatra rendes munkaidőre történő beosztás lehetőségére is. A változások 57 ezer, a kiskereskedelemben működő céget, vállalkozást érintenek majd.