A boltzár eltörlése ezt a vasárnapot még nem érinti

2016.04.12. 08:43

Hiába menne át gyorsan a parlamenten a vasárnapi boltzár megszüntetését célzó törvényjavaslat, más jogszabályok miatt egyelőre még nem nyithatnának ki a boltok most vasárnap.

Nem fog itt senki sem kinyitni most vasárnap, akkor sem, ha addig megjelenik a boltbezárást eltörlő törvény a Magyar Közlönyben, írja a Blokkk.com.

A boltzár eltörlését indítványozó törvényjavaslatot hétfőn már be is nyújtotta a kormány az Országgyűlésnek, ahol kedden már szavazhatnak is róla. Ezt követően az Országgyűlés elnökének, majd a köztársasági elnöknek kell aláírnia a törvényt, utána hirdethetik ki a Magyar Közlönyben, a hatálybalépés időpontja pedig a törvény kihirdetését követő nap.

Most vasárnap még nem lesz minden nyitvaForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ha minden jól megy, az új rendelkezések akár már csütörtökön vagy pénteken is hatályba léphetnek, de a szakportál szerint

ez még kevés az április 17-i, vasárnapi nyitáshoz. Ennek több oka is van: 

  • a nyitvatartás változását 8 napon belül be kell jelenteni a jegyzőnek;
  • valamint az alkalmazottal is előre kell közölni munkarendje változását – alapesetben 7 nappal előre.

A portál szerint a törvény azt is kimondja, hogy a munkaidőt heti öt napra, hétfőtől péntekig kell beosztani – ez az általános munkarend. Munkaidőkeret, vagy elszámolási időszak alkalmazása esetén a munkaidő a hét minden napjára, vagy az egyes munkanapokra egyenlőtlenül is beosztható – ez az egyenlőtlen munkaidő-beosztás. Tehát a munkaszerződésekre is figyelni kell a vasárnapi nyitásnál.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK