Csökkentik az éttermi szolgáltatások áfáját

2016.04.13. 14:23

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége üdvözli az éttermi szolgáltatások általános forgalmi adójának mérséklésének kormányzati elképzelését, amely csökkentheti az árakat, segítheti a munkaerő megtartását és növelheti a vállalkozások versenyképességét - mondta Niklai Ákos, a szövetség elnöke.

Varga Mihály elmondta, hogy a jövő évi költségvetésben csökken a sertéshús mellett a tej, a tojás és a baromfi áfája 5 százalékra, de mérséklődik az internethasználat és az éttermi szolgáltatások forgalmi adója is. Utóbbi 2017-ben 27 százalékról 18 százalékra mérséklődik és 2018-ban tovább csökkenhet 5 százalékra.Niklai Ákos hozzátette: az intézkedés javítja az alacsony jövedelmezőségű vállalatok versenyképességét, segít a munkaerő megtartásában, mivel több pénz marad a magasabb munkabérekre. Az intézkedés nyomán az éttermi fogyasztói árak is csökkenhetnek. Az áfacsökkentés a minőség javítását is előmozdítja, mert a vállalkozásoknál maradó pénzből lehet az éttermek felújítására is költeni - mondta az elnök.