Így adózhat a lakáskiadás után a jövőben

Kerepesi úti telep, lakótelep, Budapest, ház, lakóház, lakás
Kerepesi úti lakótelep. 2016.02.09.
Vágólapra másolva!
Lapértesülések szerint teljesen át akarja alakítani a lakáskiadásra vonatkozó adószabályokat a kormány. Jövőre már ugyanannyit adózhat a pesti belvárosban turistákat fogadó lakástulajdonos, mint aki vidéken néhány tízezerért kiadja a házát. Egy jogszabálytervezet szerint 1500 forintos adót kellene fizetnie négyzetméterenként minden lakáskiadónak évente. A kormány cáfolja, hogy tárgyalta a kérdést, a napvilágra került részleteket azonban ennek ellenére érdemes áttekinteni.
Vágólapra másolva!

Felkavarhatná az albérletpiacot egy, a napokban nyilvánosságra került adójavaslat. Ennek lényege, hogy a lakáskiadókra

négyzetméterenkénti 1500 forintos adót vetnének ki évente.

Ezt fizetnie kellene annak is, aki bérlőknek, és annak is, aki turistáknak adja ki a lakását.

Mennyit kell fizetni, ha megvalósul a tervezet, és mennyit most? (Utóbbinál 15%-os szja-val és egymillió Ft feletti bevételnél egészségügyi hozzájárulással számoltunk, költségelszámolás nélkül.) Forrás: Origo

A kormányhoz közel álló Magyar Időkben megjelent információk szerint a tulajdonosoknak ezentúl mindenképp adószámot kellene kérniük, és egy, a NAV-nál vezetett adatbázisba kellene regisztráltatniuk a lakásukat. Ezután pedig évente kellene megfizetniük az egységesen 1500 forintos négyzetméterenkénti adót.

Annak is, aki a budai hegyekben 300 ezerért adja ki a lakását, és annak is, aki 60 ezerért egy faluban. Ez egy 60 négyzetméteres lakásnál 90 ezer forintot jelent, ami néhol lehet kevés, máshol lehet nagyon sok is.

Forrás: Origo

A számításaink szerint aki a 60 négyzetméteres lakását most havi 50 ezer forint fölött adja ki, az jobban jár az adóváltozásokkal. Ez pedig az ingatlan.com felmérése szerint

minden nagyobb magyar városban lakást kiadó tulajdonosra igaz.

Gond csak vidéken és az átlagosnál jóval rosszabb állapotú lakásokkal lehet, hiszen a 60 négyzetméteres lakásukat 50 ezer forint alatt kiadóknak törvényi változások adóteher-növekedést jelentenek.

Kis keresettel is megéri drága lakást kiadni

Az is változás lehet, hogy megszűnhet az a kettősség, ami eddig a lakáskiadást jellemezte. Jelenleg ugyanis akinek 1 millió forintnál magasabb jövedelme van lakáskiadásból, annak 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja-t) és 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást (ehót) is fizetnie kell a magánjellegű lakáskiadás után. Egymillió forint alatt csak a 15 százalékos szja-t kell megfizetni.

Ugyanannyi adót kell fizetni egy budai hegyen lévő 100 négyzetméteres lakás kiadása után, mint egy azonos alapterületű, faluban épült ingatlannál Fotó: Marton Szilvia - Origo

Mivel az ehónak van egy felső, 450 ezres éves korlátja, akik nem keresnek annyit, hogy ezt elérjék, rendszerint úgy adják ki a lakásukat, hogy papíron csak bruttó 83 ezer forint volt a bérleti díj az értékesebb lakásoknál is, a többi pénz pedig kézből kézbe megy. Az új szabályozás bevezetésével ez már nem éri majd meg.

A néhány napra kiadott lakásoknak vége

Az Airbnb-hez hasonló, turistákra fókuszáló lakáskiadóknak betehet, hogy az adót csak éves formában lehet befizetni. Az Airbnb üzletpolitikája szerint azoknak segítene egy kis mellékeshez jutni, akik saját lakásukat adják ki, amíg nincsenek otthon. Magyarországon inkább üzletszerű tevékenység lett a turistafogadás, de a jövőben is

ellehetetlenítheti azokat, akik évente tényleg csak néhány napra adták volna ki az otthonukat.

Azok is rosszul járhatnak továbbá, akiknek az ingatlana sokáig üresen áll.

Sokan jól járnának az új adóval Forrás: MTI/Manek Attila

Az airbnb-seknek még kell fizetni

Feltételezésünk szerint az szja-t, az ehót és az önkormányzatoknak fizetendő építményadókat kiválthatja az új egységes adó. Már így is jól járhatnak a bérbeadók, mert a legtöbb esetben ennél most többet kell fizetniük. De arról nem tudunk semmit, hogy az idegenforgalmi adót továbbra is fizetniük kell-e, vagy sem. Ez Budapesten bevételarányosan 4 százalék, más településeken általában néhány száz forint.

A kormány cáfol

A témáról a Nemzetgazdasági Minisztérium egyelőre annyit közölt, hogy a lakáskiadásról szóló állítólagos adóelképzelésekről a kormány még nem tárgyalt. Az adócsökkentés és otthonteremtés költségvetéséről volt szó, de más javaslat nem szerepelt a napirenden. Mindenesetre, ha megvalósula tervezet, annak a büdzsé gyakorolt hatása kérdéses, hiszen az alacsonyabb és átláthatóbb adóteher fehéredést hozhat a piacon.