A cégek több mint 6500 állást hirdettek meg szakmunkásoknak az idei első negyedévben, 83 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában - derül ki a Profession.hu idei első negyedéves jelentéséből.

A második legnépszerűbb álláshirdetési kategória az értékesítés, kereskedelem volt, ami a meghirdetett állások 9,8 százalékát jelentette, ezt követte a gyártás, termelés a hirdetések 9,4 százalékával. A negyedik legtöbb álláshirdetést pedig a fizikai, segéd, betanított munka kategóriában adták fel.

83 százalékkal több szakmunkást keresnek, mint egy évvel ezelőttForrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

Az álláskeresők száma az oldalon 6 százalékkal nőtt 2015 első negyedévéhez képest és 13 százalékkal több életrajz érhető el a Profession adatbázisában. A legtöbb álláskereső (17,4 százalék) adminisztratív, irodai munkát végezne szívesen, 14,8 százalékuk pedig az értékesítés, kereskedelem iránt érdeklődik, viszont az ebbe a kategóriába feltöltött hirdetések száma 12 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban.

A szakmunka a regisztrálók között is népszerű, 46 százalékkal többen jelentkeznek ebbe a kategóriába,mint az előző év azonos időszakában, idén minden tizedik álláspályázatra történő jelentkezést ebbe a kategóriába töltöttek fel.

Győr és Budapest a kedvenc

A jelentés szerint a legtöbb álláshirdetést a fővárosban, Pest megyében, valamint Győr-Moson-Sopron megyében töltik fel és az álláskeresők száma is ezekben a megyékben a legmagasabb.

A végzettséget tekintve közel fedi egymást a kereslet és a kínálat, ugyanis a hirdetések 31 százaléka főiskolai, 27 százaléka egyetemi, 26 százaléka pedig középiskolai végzettségű pályázót keres. Miközben az oldalon regisztrált álláskeresők közül legtöbben középiskolai végzettséggel rendelkeznek (38 százalék), őket a BA-diplomások (28 százalék) és az egyetemi végzettségűek követik (20 százalék).

Az álláshirdetések több mint 40 százaléka igényel valamilyen nyelvtudástForrás: DreamstimeA hirdetések 37 százaléka az 1-3 éves szakmai tapasztalattal rendelkező pályázókat, minden ötödik hirdetés pedig a 3-5 éves szakmai tapasztalattal rendelkező munkavállalókat célozza meg.

Idén a hirdetések 23 százaléka nem ír elő előzetes munkatapasztalatot, ami az előző év azonos időszakához képest öt százalékkal magasabb érték. A jelentkezők szakmai tapasztalata nagyjából fedi ezeket az arányokat - ismertették.

Arról is beszámoltak, hogy a feltöltött hirdetések 44 százaléka ír elő valamilyen szintű angol nyelvtudást, miközben a német nyelvtudást csupán az álláshirdetések 11 százalékában szerepel.