Motorja van az építőiparnak, csak a benzin hiányzik belőle

2016.04.14. 10:08

Az építőipari termelés volumene februárban 19,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A termelés csökkenését - csakúgy, mint az előző hónapban - részben az uniós forrásból végzett munkák múlt év végi befejeződése, részben a magas bázis okozta.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a szezonálisan és munkanaphatástól megtisztított adat szerint az előző hónaphoz hasonlítva 1,1 százalékkal emelkedett.

A legnagyobb mértékben az út- és vasútépítő, valamint a közműépítéssel foglalkozó vállalkozások termelése maradt el az előző év azonos időszakától. Az első két hónapban az építőipari termelés volumene a19,6 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál.

Az épületépítéseknél bővülés jöhet

Februárban 19,2 százalékos csökkenés következett be az építőiparban, a januári több mint 20 százalékos visszaesés után. Bár a csökkenés jelentős, átrendeződés figyelhető meg az építőiparban: az épületek építésére vonatkozó szerződésállomány jelentős, több mint 40 százalékos többletet mutatott februárban – írja elemzésében az Ingatlan.com.

Újabb 20 százalékos visszaesés az építőiparbanForrás: MTI/Máthé Zoltán

A lakásépítéseket magában foglaló épületépítés alágazatban 8,6 százalékos, az egyéb építményeknél pedig 35,4 százalékos volt a csökkenés. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: Az összesített adatok azt mutatják, hogy a szektorban átrendeződés figyelhető meg: az épületépítés alágazaton belül a szerződésállomány és az új szerződések volumene jelentősen növekedett, míg az egyéb építményeket magában foglaló alágazat teljesítménye folyamatosan és jelentősen csökken.

Az Ingatlan.com szakértője szerint a következő időszakban a lakásépítések válhatnak az építőipar motorjává, a lakásépítések növekedéséhez pedig az új lakások iránti fokozódó kereslet, ezzel összefüggésben a kormányzati lakásépítési program kibővítése és az új lakásokra vonatkozó áfakulcs csökkentése is hozzájárulhat.