Megtudtuk, mennyibe kerül az államosított kéményseprés

kéményseprő, kéményseprők
Budapest, 2009. október 13. Sugár Gábor kéményseprő, a FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. kerületi kirendeltségének vezető-helyettese áll egy tisztítókefével kezében egy lakóház tetején a főváros VII. kerületében, a Kertész utcában. A fővárosban mintegy 70-80 ezer kémény van felújításra szoruló, kritikus állapotban. MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Vágólapra másolva!
Hatmilliárd forintba kerül majd 2017-ben az államosított kéményseprés a katasztrófavédelem szerint. A szervezet 2016-ban már kapott ötmilliárd forint pluszpénzt a kéményseprés beindítására, és arra a fél évre, amikor már el is kell látnia a szolgáltatást. A katasztrófavédelem szerint a pénz elég lesz. A katasztrófavédelem állásajánlatának határideje április 15-én lejárt, de hó végéig meghosszabbították. A szakszervezet szerint nagy az érdeklődés, exkéményseprők is visszatérnének a pályára, mert a katasztrófavédelem jó fizetést kínál.
Vágólapra másolva!

A katasztrófavédelem 2015-ben 5,3 milliárd forint pluszforrást kapott a büdzséből a kéményseprőipari szolgáltatással kapcsolatos kiadásokra, vagyis arra, hogy alkalmassá tegye magát a szolgáltatás ellátására (például munkaruhákat és felszereléseket vegyen), illetve arra, hogy július elsejétől ellássa a szolgáltatást, fizesse a kéményseprők bérét.

A pénz elég lesz, a katasztrófavédelemnek nem lesz szüksége újabb átcsoportosításra 2016-ban,

közölte az Origóval Hajdu Márton, a katasztrófavédelem szóvivője.

Hatmilliárd lesz az ingyenes kéményseprés

A 2017-es költségvetés már kész van, de a Nemzetgazdasági Minisztérium még nem terjesztette be a parlamentnek, egyelőre a Költségvetési Tanács véleményezi. Hajdu Márton közlése szerint 2017-ben már nem kell azokra az egyszeri kiadásokra költeni, amikre 2016-ban, viszont a működési kiadásokat az egész évre kell fedezni, nem csak fél évre. A katasztrófavédelem szerint

kéményseprésre összességében kétszer annyi pénzre lesz szükségük 2017-ben, mint 2016-ban. A működési költségek 2016-ban 3 milliárd forint körül lesznek, vagyis 2017-ben összesen hatmilliárd forint kell majd.

A kéményseprésért a lakosságnak nem kell közvetlenül fizetnie, a hatmilliárdot közvetve, adókon és a központi büdzsén keresztül kell majd összeadni.

Évi bő tízmilliárdba kerül az ingyenes kéményseprés Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Összesen 60 milliárd a katasztrófavédelemnek

2016-ban a katasztrófavédelem 53,7 milliárd forintból gazdálkodhat, valamivel többől, mint a 2015-ös 52,8 milliárd volt. Ha a szűk 54 milliárdhoz hozzáadjuk azt a hatmilliárdot, ami a kéményseprésre kell, 60 milliárdot kapunk. Körülbelül ez az az összeg, amit a 2017-es költségvetés Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság rubrikájában kell majd látnunk, ha a nemzetgazdasági tárca beterjeszti a dokumentumot, és nyilvános lesz.

Meghosszabbították a jelentkezést

Április 15-én, pénteken járt le a határidő, amíg jelentkezhettek a katasztrófavédelemnél azok a kéményseprők, akik szeretnének július elsejétől az állami kéményseprőipari szervnél dolgozni. Hajdu Márton szerint a kéményseprői állások meghirdetése sikeres volt, de

csak „közel a megfelelő létszámban” jelentkeztek szakemberek a felhívásra.

Ezért, és „a nagy érdeklődésre tekintettel”, a katasztrófavédelem meghosszabbította a jelentkezési határidőt április végéig.

Április végéig jelentkezhetnek a kéményseprők a katasztrófavédelemhez Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A katasztrófavédelemnél még zajlik a beérkezett jelentkezések feldolgozása, így Hajdu Márton nem tudta megmondani, a jelentkezések hogyan oszlanak meg az ország különböző részei közt, van-e olyan terület, ahol túljelentkezés volt, vagy olyan, ahol kevesebben jelentkeztek a szükségesnél. A katasztrófavédelem első körben összesen 450 kéményseprőt vesz fel.

Exkéményseprők is visszatérnének

Sok kéményseprő érdeklődését keltette fel a katasztrófavédelem ajánlata, erősítette meg az Origónak Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnöke. Vámos Csaba szerint nemcsak aktív kéményseprők (más szóval olyanok, akik a mostani államosítás miatt esetleg nem önként, hanem kényszerűségből keresnek új állást) jelentkeztek, de olyanok is sokan, akik régebben dolgoztak kéményseprőként, a szakképesítésük megvan, de elhagyták a pályát.

Jó lesz a fizetés

A nagy érdeklődés oka elsősorban az lehet, hogy a katasztrófavédelem valóban jó fizetéssel várja a kéményseprőket. A kéményseprők 2015 decemberében,

az első egyeztetésen a kéményseprő szakmunkásoknak havi 240 ezer forintos, a mestereknek 320 ezer forintos bruttó fizetést kértek,

mondta el Vámos Csaba. Ehhez képest a katasztrófavédelem végül a szakmunkásoknak havi 230 ezret, a mestereknek 360 ezret kínált, tehát a szakmunkásoknak csak kicsivel kevesebbet, a mestereknek viszont jóval többet.

A jó fizetés miatt exkéményseprők is visszatérnének a pályára Forrás: Katasztrófavédelem

Ráadásul ezt havi fixben kapják majd, nem lesz teljesítménybér, miközben a kéményseprő cégek jelenleg (különösen a rezsicsökkentés óta) sok esetben minimálbért fizetnek a kéményseprőknek, mondta a KOSZ elnöke.

Aktív kéményseprők előnyben

A katasztrófavédelem azt ígérte, hogy a kéményseprők felvételénél előnyben fogja részesíteni azokat, akik jelenleg is aktívan dolgoznak. Ez és az, hogy a katasztrófavédelem máris majdnem fel tudta tölteni az állományt, azt jelzik, hogy tényleg magas szintű szakmai munkavégzés lesz a katasztrófavédelemnél, mondta Vámos Csaba.

Más szóval

nem az lesz az államosítás vége, hogy gyorstalpalón átzavart kezdő kéményseprők dolgoznak majd a katasztrófavédelemnél,

ahogy attól 2015 elején még tartani lehetett.