Bírság is ment az engedéllyel

benzinkút embléma KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY logo SZIMBÓLUM Budapest, 2014. augusztus 5.
Lukoil benzinkút a IX. kerületi Kvassay Jenő úton 2014. augusztus 5-én. A Világgazdaság gazdasági napilap szerint a Lukoil kivonul a térségből, a cseh mellett eladja mag
Budapest, 2014. augusztus 5. Lukoil benzinkút a IX. kerületi Kvassay Jenő úton 2014. augusztus 5-én. A Világgazdaság gazdasági napilap szerint a Lukoil kivonul a térségből, a cseh mellett eladja magyarországi és szlovákiai hálózatát is. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal engedélyezte, hogy CEE Holding Group Limited és az Olympic International Holdings Limited közös, közvetlen irányítást szerezzen a Lukoil töltőállomásokat üzemeltető Normeston Group Cyprus Limited és a Normeston Trading Limited vállalkozások felett - közölte a versenyhivatal.
Vágólapra másolva!

A Fazakas-csoportba tartozó CEE Holding Group Limited (CHG) és az Olympic International Holdings Limited (OIH) kizárólag vagyonkezelési és holding tevékenységet végez, amelynek

nincs a magyarországi piacokat befolyásoló része.

A Fazakas-csoport gázolajtermékek nagykereskedelmével, valamint ingatlanok üzemeltetésével és bérbeadásával foglalkozik, továbbá ivóvíz- és üzemanyagtöltő-állomást is működtet, illetve hulladékkezelési szolgáltatást nyújt a Dunán a fővárosba érkező hajóknak.

Lukoil benzinkút a IX. kerületi Kvassay Jenő úton Forrás: MTI/Kovács Attila

Az Normeston Group Cyprus Limited (NGC) kizárólagos tulajdonában áll a Norm Benzinkút Kft., amely a Lukoil töltőállomás-hálózatot üzemelteti a magyarországi Normbenz Magyarország Kereskedelmi Kft. és a szlovák Normbenz Slovakia s.r.o cégen keresztül. Az Normeston Trading Limited (NTL) elsősorban finomítatlan kőolaj nagykereskedelemmel, valamint az irányítása alatt álló Benczúr 13. Kft.-n keresztül ingatlanok bérbeadásával foglalkozik.

A tranzakció engedélyezésével

a Lukoil üzemanyagtöltő-állomások hálózatát üzemeltető vállalkozás a Fazakas Imre által irányított vállalkozáscsoportba kerül.

A GVH az összefonódás hatásainak értékelésekor megállapította, hogy az nem jár káros versenyhatással, tekintettel az alacsony piaci részesedésekre.

A GVH a kérelmező társaságokra, azaz a CHG és OIH vállalkozásokra

1 millió forint bírságot szabott ki a végrehajtási tilalom megsértéséért,

mert engedély nélkül hajtották végre az engedélyköteles összefonódást. A GVH megállapította ugyanis, hogy sérti a végrehajtási tilalmat, ha a vevők irányítási jogait megalapozó tulajdonosi részesedések bejegyzése, illetve az irányítási jogok vevő általi gyakorlása a GVH engedélye előtt történik meg.