Az Origo olvasóinak a budapesti pályázat logója tetszik a leginkább, szemben a 2024-es olimpiára kandidáló másik három város logójával.

Több mint 6500 olvasónk szavazott hétfő délig arra a kérdésünkre, hogy a négy kandidáló város közül melyik pályázatnak van a legjobb a logója.

A római, a párizsi, a budapesti és a Los Angeles-i pályázat logójaForrás: Origo

Az Origo olvasóinak több mint a harmada, 37 százaléka a magyar főváros pályázatának a logójára voksolt. A budapesti Szabadság-szobor a római Colosseumot (24 százalék), a párizsi Eiffel-tornyot (22 százalék) és a Los Angeles-i angyalt (17 százalék) előzte meg.

Fülöp József, a MOME rektora szerint a budapesti pályázat logója egy kreatív, frappáns kis játék, ami nemzetközi kontextusban is megállja a helyét”. 

Fontos hangsúlyozni, hogy ezek az olimpiai pályázatok, pályázók (candidate city) logói. A 2024-es olimpia és paralimpia hivatalos logóját a 2017 szeptemberében megválasztott házigazda készítheti majd el, ugyanis a pályázat logója, és az olimpia logója még sosem volt ugyanaz, amint ez az alábbi összeállításból is kiderül:

Hivatalos logók a 2000-es olimpia ótaForrás: Origo

A tokiói játékok logójának megválasztott emblémát éppen cserélik, ugyanis az első körben kiválasztott embléma kínosan hasonlít egy belgiumi színház emblémájára, ezért azt nem használják tovább a 2020-as olimpia hivatalos logójaként. 

Olivier Debie belga grafikus tervezte a Liège-i Színház logóját. Balra az erről koppintott olimpiai logó láthatóForrás: AFP/Sophie Kip

A 2020-as olimpiai és paralimpiai hivatalos logókra tehát még várni kell, de az már kiderült, hogy melyik négy közül kerül majd ki a végleges embléma. A japánok április 25-én jelentik be, hogy végül melyik párosra esett a választás.