Sztrájkra készülnek a villanyosok

2016.04.19. 13:41

A 2016. évi bértárgyalások folytatását kezdeményezik a villamosenergia-ipari munkáltatók a szakszervezeteknél - tájékoztat az EDF Démász, az E.ON csoport, az Elmű-Émász társaságcsoport és az MVM csoport. Az ágazati szakszervezet szerint közelebb vannak a megállapodáshoz, de bejelentették a sztrájkhelyzetet. Ha nem tudnak megállapodni a munkáltatókkal, és a bíróság időben megállapítja az elégséges szolgáltatás mértékét, májusban jöhet a sztrájk.

Az EDF Démász, az E.ON csoport, az Elmű-Émász társaságcsoport és az MVM csoport közös közleménye szerint bár ágazati megállapodás még nem született, az E.ON csoportnál, az Elmű-Émász csoportnál és a Mátrai Erőmű Zrt.-nél kötött megállapodások értelmében 7600 munkavállaló bérét emelik. Az EDF Démász Zrt.-nél és az MVM csoportnál még folyamatban vannak a tárgyalások.

A cégek tárgyalni akarnak

A tájékoztatás szerint a munkáltatói oldal 3 százalékos emelésre tett javaslatot, amelyet a villamosenergia-ipari ágazat érdekképviselete nem fogadott el.

A munkáltatók szerint nyílt, konstruktív partneri párbeszéd alakult ki a villamosenergia-ipari dolgozók érdekegyeztető szervezetével az elmúlt években. A munkáltatói oldal a jövőben is ennek fenntartására törekszik, és 2016-ban is elkötelezett abban, hogy a munkaerőpiaci viszonyokhoz, a hivatalos inflációs előrejelzéshez és a társaságok teherbíró képességéhez igazított korrekt keresetfejlesztés valósuljon meg - írták.

A szakszervezet sztrájkra készül

Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) elnöke azt mondta, hogy az április 18-ai, hétfői tárgyalási fordulón közeledtek az álláspontok, a munkáltatók a korábbi 2,5 helyett 3 százalékos átlagos béremelést ajánlottak az ágazatnak, míg a szakszervezetek 4,5-ről 4 százalékra mérsékelték a béremelési javaslatukat. Szilágyi József közölte: bejelentették a sztrájkhelyzetet, ha nincs megállapodás, és a bíróság időben megállapítja a még elégséges szolgáltatás mértékét, akár már május elején sztrájkba léphetnek.

A szakszervezet bejelentette a sztrájkhelyzetetForrás: Thinkstock

Nem tudnak sokkal lejjebb menni

Az EVDSZ elnöke rámutatott: a villamosenergia-ipari ágazatban mintegy 20 ezren dolgoznak, a kisebb cégek az ágazati megállapodás megkötését várják. Elmondta, hogy ez egy ajánlás, a felek gazdasági helyzetüknek megfelelően állapodhatnak meg a béremelésről. Mint mondta, készen állnak kompromisszumra, azonban "sokkal lejjebb nem tudnak menni", figyelembe véve, hogy az iparágban évente több milliárd forint nyereség realizálódik. A szakszervezeti vezető szerint a héten állapodnak meg a munkáltatókkal arról, hogy folytatják-e a tárgyalásokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK