Még van kibúvó a vasárnapi újranyitás alól

fodrász
http://www.dreamstime.com/stock-photography-hairdresser-cutting-clients-hair-electric-hair-clipper-beauty-salon-image64048902
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik hiába aggódnak a női munkaerőt foglalkoztató bérlők a bevásárlóközpontokban, nem kapálódzhatnak nagyon a vasárnapi nyitás ellen. A boltnyitás miatti jogszabályváltozás két területet érint, a kereskedelmet és a munkatörvénykönyvét. Még egy kis idő van, amíg vasárnaponként zárva tarthatnak a plázákban az üzletek, de május 8-dika után a nem kereskedelmi tevékenységet, hanem szolgáltatást nyújtó fodrászoknak vagy ruhatisztítóknak is ki kell nyitni vasárnap.
Vágólapra másolva!

Nagyon gyorsan történtek a dolgok. Mint egy vihar úgy söpört végig a boltnyitás törvénye, és a szabályozási folyamata még nem zárult le – mondta Firniksz Judit a Réti, Antall és Társai PwC Legal ügyvédje. Az újranyitás miatt életbe léptek a tavaly március 15-e előtti jogszabályok.

a munkajogi szabályok szerint a munkavállalókat nem lehetett ilyen gyorsan beosztani a vasárnapi munkavégzésre.

Még nem lehet szankcionálni senkit

Ahhoz, hogy minden a szabályok szerin történjen több változtatásra is szükség van. Egyrészt, ha a boltok nyitvatartásban bármilyen változás áll be, akkor

8 nappal korábban be kell jelenteni a jegyzőnek.

Mivel a boltnyitásról szóló törvényt múlt héten pénteken hirdették ki, ezért az szombaton nulla órától lépett hatályba.

A jelenlegi munkaerő várhatóan kevés lesz, ha visszaáll a 7 napos nyitvatartás Forrás: MTI/Kallos Bea

Ennek a bejelentési kötelezettségnek nem tudtak eleget tenni a kereskedők – érvelt a PwC ügyvédje Firniksz Judit, ezért a plázában lévő boltost sem lehet szankciókkal sújtani, hogy miért nem nyitotta ki az üzletét április 17-én.

Munkajogilag nem lehetett ilyen gyorsan reagálni a munkaadóknak a vasárnapi munkavégzésre – mondta Szűcs László a Réti, Antall és Társai PwC Legal ügyvédje.

A munkavállalókat a múlt hét vasárnapra még nem lehetett beosztani, csak abban az esetben, ha számukra a rendkívüli munkavégzés szerinti díjazást biztosítottak. Ugyan is ezeknek

a munkavállalóknak ez a vasárnap egy pihenőnap volt,

hiszen senki nem tudhatta előre, hogy eltörlik a vasárnapi boltzárat.

Ugyan a pihenőnapra el lehet rendelni munkát, de akkor azt meg is kell fizetni. Ez lényegében 100 százalékos bérpótlékot jelent azoknak, akik vállalták hogy bemennek vasárnap. Erre sok cég még rá is licitált, mint például a Tesco és a Penny, akik 200 százalékos bérpótlékkal csábították vasárnapi munkavégzésre a dolgozókat. A munkavállalók hozzájárulását is megpróbálták beszerezni a cégek, azért hogy nehogy támadhatók legyenek.

Még nem lehet szankciókkal sújtani azokat, akik most vasárnap sem nyitják ki boltjaikat a plázákban Forrás: MTI/Róka László

A most hétvégi, vagyis az április 24-i vasárnapi nyitvatartásra már nagyobb lehetőségei vannak a munkáltatóknak,

a dolgozók most már a rendes munkavégzés szabályai szerint is beoszthatók,

vagyis az 50 százalékos bérpótlékon túl nem kell extra pótlékot fizetni – mondta Szűcs László.

Van még egy icipici kiskapu

Sok munkáltató munkaidőkerettel dolgozik, ilyenkor nem egy hétre előre határozzák meg a dolgozók beosztását, hanem akár egy hónapra, vagy több hétre előre. A vasárnapi nyitások miatt a munkáltatóknak a korábban kihirdetett munkaidőkeretet kell módosítani.

Vagyis, ha egy pénztáros úgy gondolja, hogy neki már a korábbi beosztása szerint vasárnapra programja van, akkor jogosan hivatkozhat arra, hogy őt ne osszák be még egy pár hétig vasárnap. A módosított munkaidő beosztást nem kell elfogadni, ilyen esetben az eredeti munkaidő beosztás szerint kell a munkavállalókat foglalkoztatni – mondta az ügyvéd.

Ha a boltzár előtt kihirdetett munkaidő keret letelik, onnantól

a munkavállaló akár havonta 3 vasárnapra is beosztható.

Hat naponta kell egy pihenőnapot biztosítani számára, és havonta egy vasárnap a dolgozóknak szabad vasárnapot kell biztosítani.

Marad a még hosszabb nyitvatartás

A mostani változás viszont nem érinti azt a hosszabb hétfőtől szombatig tartó nyitvatartást, amit a boltzár miatt vezettek be a multik. Sok bevásárlóközpont és multi meghosszabbította nyitvatartását, hogy a vasárnapi boltzár miatti forgalomkiesést ne érezzék meg.

Szakemberek szerint a jelenlegi munkaerő kevés lesz, fejtörést okozhat a cégeknek, hogy hogyan pótolják a pultosokat vagy eladókat. Szűcs László szerint a kereskedők biztos, hogy a maximális nyitvatartási időben szeretnének a jövőben is nyitva tartani. Amiatt, hogy a vasárnapi munkavégzés rendszeressé válik, a rendszeresen vasárnap munkát vállalók több fizetést kapnak majd. A boltzár idején egy évben 5 vasárnap dolgozhattak a munkavállalók és akkor azért 100 százalékos bérpótlékot kaptak, most ez a pótlék csak 50 százalékos, de rendszeresebb lesz.

Nem ússzhatja meg az újranyitást a szolgáltatóipar sem

A plázákban lévő üzletek bérleti szerződései kötelező nyitvatartási időről rendelkeznek vagyis, kötelezték a bérlőket, hogy a bérbeadó által meghatározott nyitvatartási idővel megegyezően tartsák nyitva boltjaikat.

Forrás: Dreamstime

A bevásárlóközpontok kötelezhetik a bérlőket arra, hogy a meghosszabbított szombati nyitvatartás és a vasárnapi újranyitás figyelembevételével legyenek nyitva. Az is elvárás továbbá, hogy mindig megfelelő számú munkavállalóval szolgálják ki a vásárlókat.

Szakemberek szerint körülbelül

május elejére fog visszaállni az a fajta nyitvatartási logika,

ami tavaly március 15-e előtt volt.

Hiába érvelnek azzal a bevásárlóközpontok bérlői, hogy a posták és a bankok sincsenek nyitva vasárnaponként, a plázák célja az, hogy a vásárlók minél több nyitott ajtajú üzletet találjanak. Az egyenlő bánásmód nem vonatkozik ilyen esetben a bankokra és a postákra, valamint a szolgáltató tevékenységet végzőkre – mondta Szűcs László.