35-40 ezer forint maradhat a zsebben az áfacsökkentés után

2016.04.20. 11:06

A baromfihús, a tej, a tojás és az éttermi vendéglátás áfájának jövő évtől tervezett csökkentése következtében egy családnál évi 35-40 ezer forinttal marad több pénz - hiszi Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. 

A miniszter szerint az érintett termékek árában meg fog jelenni az áfacsökkentés hatása, a tárca számításai szerint ez átlagosan több mint 10 százalékos fogyasztói árcsökkentéssel jár, a sertéshúséhoz hasonlóan.

A miniszter szerint összesen mintegy 59 milliárd forint megtakarítást jelent az élelmiszer-gazdaságban az áfacsökkentés, a teljes jövő évi áfacsökkentés pedig 100 milliárd forintot, bár a részletszabályok kidolgozása még folyamatban van - fűzte hozzá.

A tej a nagy győztes

A tej, a tojás és a baromfihús áfájának 27-ről 5 százalékra való csökkentése a tejnél 21 milliárd forint, a tojásnál 10,5 milliárd forint, a baromfihúsnál pedig 19 milliárd forint megtakarítást eredményez. Az éttermi szolgáltatások forgalmi adójának 27-ról 18 százalékra csökkentése az első évben 8,5 milliárd forint megtakarítást jelent.

A tej lehet a nagy nyertesForrás: MTI/Freia Turland

Az áfacsökkentésről szóló döntéssel mindenki jól jár a miniszter szerint, a gazdák, a családok és a vendéglátók egyaránt - mondta. A magyar mezőgazdaság jól teljesít, az elmúlt öt év alatt az ágazat kibocsátása 40 százalékkal nőtt - fejtette ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK