Ahol a külsősök uralkodnak a vállalatok fölött

befektetés megegyezés üzlet kezet ráz siker
Vágólapra másolva!
A brit nagyvállalatok egyre nagyobb mértékben vesznek fel belsős emberek helyett kívülről igazolt vezérigazgatókat, messze meghaladva a világ többi részén jellemző arányokat – derül ki a PwC jelentéséből. Ez a trend azonban vegyes eredményeket produkál.
Vágólapra másolva!

A brit cégek tavaly 58 százalékban neveztek ki kívülről hozott személyeket vezérigazgatói pozíciókba, szemben a világszerte tapasztalt 23 százalékkal – idézi a Bloomberg a PwC jelentését. Ráadásul Nagy-Britanniában is ez a legmagasabb százalékos arány, mióta a PwC 2004-ben elkezdte a mérést.

Emellett

a vezérigazgatók fluktuációja is a világelsők között van

Nagy-Britanniában. Tavaly az összes ilyen pozícióban 19,3 százalékos volt a cserearány, amit csak Brazília, Oroszország, India és Japán tudott meghaladni.

Érdekesség, hogy míg az elmúlt években a külsős vezérigazgatók leigazolása általában magasabb hozamot jelentett a részvényeseknek, a brit vállalatok ebben alulteljesítettek – hangsúlyozza a kutatás. Ez pedig fokozza az aggodalmakat a szigetország cégeinek utódlási stratégiáival kapcsolatban.

Forrás: AFP/Oli Scarff

A jelentés kiemeli ugyanis, hogy a külső jelölt általában akkor kerül számításba, ha egy vállalat mélyebb átalakításokra szorul. Nagy-Britanniában olyan jelentős cégek hoztak kívülről vezetőket az elmúlt évben, mint a Barclays vagy a Standard Chartered. Ráadásul a szigetországban mindössze 3 százalék azon új, külsős vezérigazgatók aránya, akik egész karrierjük során egy vállalatnál dolgoztak, szemben a globális 26 százalékkal.

A világszerte 2 500 nagyvállalatot vizsgáló kutatás emellett azt is kimutatta, hogy a brit vállalatok az elérhető 44 vezérigazgatói állásokra

mindössze két nőt neveztek ki,

ami visszaesés a 2014-es öthöz képest a 47 megüresedett helyre.