Balog: Három dolognak köszönhető az MKB sikere

Balog Ádám vesz részt Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökjelöltjének meghallgatásán az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának ülésén 2013. március 1-jén.
Vágólapra másolva!
Nyereséggel zárta 2016 első negyedévét az MKB Bank, ilyen jó eredményt hat éve nem sikerült elérni. Mielőtt az állam megvette, évi százmilliárdos veszteséget termelt. Balog Ádám szerint a siker a bank megtisztításának, átszervezésének és az üzleti szegmensek teljesítményének köszönhető. Az elnök-vezérigazgató a bankszektor előtt álló legnagyobb kihívásként a digitalizációt emelte ki, ez lehet a kitörési pont az MKB számára. Balog Ádám azt mondta, nem is volna lehetséges, hogy többet keressen ötmillió forintnál, hiszen az unió folyamatosan felügyeli a bankot.
Vágólapra másolva!

Hat éve nem történt olyan az MKB-val, mint 2016 első negyedévében: az MKB bankcsoport konszolidált, első negyedéves eredménye az elmúlt hat év viszonylatában a legjobb teljesítmény. A cégcsoport 4 milliárd forint nyereséget termelt, maga az MKB Bank pedig 3,58 milliárd forintot, a banki különadó arányos, első negyedévre eső hányadát beszámítva, mondta el az Origónak Balog Ádám, az MKB elnök-vezérigazgatója.

Az MKB átszervezése lezárult, ez volt az első tiszta negyedév, mióta a magyar állam megvette a bankot,

vagyis az eredményben már nincsenek egyszeri tételek.

Három dolog miatt lett nyereséges

A nyereség alapvetően három dolognak köszönhető a vezérigazgató szerint. Egyrészt nagy szerepük volt a nyereséges negyedévben az üzleti szegmenseknek, amelyek nagyon jól, terv felett teljesítettek. Másrészt látszanak a 2015-ben kezdett költségcsökkentés eredményei. Az MKB jóval hatékonyabban működik, mint korábban,

a költségeket 2015 első negyedévéhez képest sikerült tartósan, 10,7 százalékkal lefaragni.

Harmadrészt sikeres volt a bank átszervezése, leválasztották a veszteséges, rossz eszközöket.

A jövő a digitalizációról fog szólni

Ami a jövőt illeti, az elnök-vezérigazgató azt mondta, az MKB meglévő, stabil ügyfélköre és üzleti kapcsolatai olyan biztos alapot jelentenek, amire lehet építeni. A bank továbbra is nagy hangsúlyt fektet a hagyományos ügyfélkapcsolatok ápolására, az ügyfélélmény javítására és a pénzintézet által nyújtott szolgáltatások kiemelkedő színvonalának megtartására és fejlesztésére.

Balog Ádám szerint három dolog miatt lett nyereséges az MKB Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Balog Ádám szerint a bankszektor előtt álló legnagyobb kihívást a digitalizáció és az online szolgáltatások fejlesztése jelentik, a jövő erről fog szólni,

– mondta az elnök-vezérigazgató.

Kitörési pont az MKB számára

Magyarországon a bankok és a szabályozói környezet is le vannak maradva a digitalizációban, több esetben nem csak a nyugati országokhoz, de keletiekhez képest is. Például

Magyarországtól keletre is van olyan állam, ahol már lehet SMS-ben hitelt igényelni.

Az elnök-vezérigazgató szerint a digitalizáció „lesz a kitörési pont az MKB számára”, mindent megtesznek, hogy erősítsék ezt a vonalat, a fejlesztésekért a banknál külön vezérigazgató-helyettes felel. Balog Ádám arról természetesen nem beszélhetett, pontosan milyen termékekkel készülnek, de a mobiltárca például szerepel a terveik közt.

Az unió folyamatosan figyel

Balog Ádám annak puszta felvetését is ésszerűtlennek nevezte, hogy többet keresne 5 millió forintnál, mint ahogy a Világgazdaság írta. Az MKB vezetőinek fizetését az Európai Bizottsággal kötött megállapodás maximálja.

– mondta a vezérigazgató.

Balog Ádám szerint akkor se kereshetne többet ötmilliónál, ha akarna, az unió folyamatosan ellenőrzi az MKB-t (a képen Matolcsy György, az MNB elnöke és Balogh Ádám) Forrás: MTI/Kallos Bea

Hatalmas veszteséget termelt

A magyar állam 2014. júliusában vette meg az MKB-t a Bayerische Landesbanktól, az ügyletre a felügyeleti szerv, a Magyar Nemzeti Bank szeptemberben bólintott rá.

A kormány 55 millió eurót (17 milliárd forintot) fizetett a bankért, a Bayern LB pedig elengedte az MKB 270 millió eurós tartozását.

Az MKB Bank tulajdonosi és igazgatósági jogainak gyakorlása a Magyar Nemzeti Bankhoz került. Erre azért kerülhetett sor, mert szerintük a bank fizetésképtelen lehetett volna a közbelépés nélkül. Balog Ádám 2015 júliusában lett az MKB elnök-vezérigazgatója, miután visszavonták a szanálási biztosok megbízását. Az új vezetés folytatta a bank átszervezését, a rossz portfolióelemek leválasztását.

Az MKB 2014-ben 148 milliárd forintos veszteséggel zárt,

a veszteség 2015-ben már csak 76 milliárd forint volt, de ezt főleg az átszervezés miatti egyedi tételek okozták, amik nélkül az MKB közel nullszaldós lett volna.

Az állam eladta az MKB-t

2016. március 31-én a Magyar Nemzeti Bank mint szanálási hatóság döntött az MKB Bank Zrt. piaci értékesítési eljárásában a bank 100 százalékos tulajdonrészének megvásárlására érkezett három ajánlat közül a nyertes kiválasztásáról: a bankot a a Blue Robin Investments S.C.A., a METIS Magántőkealap és a Pannónia Nyugdíjpénztár, a CIG partnerség tagja által alkotott konzorcium veheti meg. A jegybank közleménye szerint az adásvétel a vételár megfizetését követően a tervek szerint 2016. június 30-ig lezárul.