Tavaly az államháztartási hiány, valamint az államadósság is csökkent a bruttó hazai termékhez, azaz a GDP-hez mérten az Európai Unióban és az euróövezetben.

Az uniós statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön közölt adatai szerint az államháztartási hiány abszolút értéke és GDP-arányos mértéke egyaránt csökkent a 19 országot tömörítő euróövezetben és a 28 országot magában foglaló Európai Unióban, míg az államadósság abszolút értékben emelkedett, GDP-arányosan viszont csökkent az előző évhez képest az övezetben és az unióban.

Az euróövezetben a GDP-arányos államháztartási deficit 2,1 százalékra süllyedt a 2014-ben elért 2,6 százalékról, az unióban pedig 2,4 százalékra mérséklődött az előző évi 3,0 százalékról. A GDP-arányos államadósság mértéke az euróövezetben a 2014-ben mért 92,0 százalékról 90,7 százalékra csökkent tavaly,

az Európai Unió egészében pedig 86,8 százalékról 85,2 százalékra esett a GDP-arányos adósság.  

Az államháztartás többlettel zárt Luxemburgban (+1,2 százalék), Németországban (+0,7 százalék) és Észtországban (+0,4 százalék), Svédországban pedig egyensúlyban voltak a kiadások és a bevételek. A legkisebb GDP-arányos hiányt Litvániában (-0,2 százalék), Csehországban (-0,4 százalék), Romániában (-0,7 százalék) és Cipruson (-1,0 százalék) mutatták ki.

Hatan túllépték a 3 százalékos hiányt

Hat uniós tagállamban a 3 százalékos küszöbnél magasabb volt a GDP-arányos hiány: Görögországban 7,2 százalék, Spanyolországban 5,1 százalék, Portugáliában és Nagy-Britanniában egyaránt 4,4 százalék, Franciaországban 3,5 százalék, Horvátországban pedig 3,2 százalék, míg Szlovákiában kereken 3,0 százalék.

Több tagállam a maastrichti kritériumok küszöbeit sem teljesítiForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Kalker

Tavaly év végén Észtország büszkélkedhetett a legkisebb mértékű, 9,7 százalékos GDP-arányos államadóssággal, majd Luxemburg (21,4 százalék), Bulgária (26,7 százalék), Lettország (36,4 százalék) és Románia (38,4 százalék) következik. Tizenhét tagállam esetében haladta meg a 60 százalékos küszöböt a GDP-arányos államadósság, a legrosszabb helyzetben Görögországban volt 176,9 százalékkal, majd Olaszország következik 132,7 százalékkal, Portugália 129,0 százalékkal, Ciprus 108,9 százalékkal és Belgium 106,0 százalékkal.

Az Eurostat által kiadott statisztika szerint Magyarország államadóssága a tavalyi év végén több mint 25 393 milliárd forint volt, ami a GDP 75,3 százalékának felelt meg. 2014-ben az államadósság bruttó hazai termékhez viszonyított mértéke 76,2 százalékot tett ki. Az államháztartási hiány a tavalyi év végén több mint 679,6 milliárd forint volt, ami a GDP 2,0 százalékát tette ki, csökkent az előző évi 2,3 százalékhoz képest.

Besorolási aggályok

Az Eurostat három ország – Belgium, Franciaország és Magyarország – esetében fenntartásait fejezte ki a nemzeti statisztikai hivatalok által szolgáltatott egyes adatok besorolását illetően. Az Eurostat azt kifogásolja, hogy a magyar statisztikai hatóságok nem sorolták át az Eximbankot a pénzügyi vállalati szektorból a kormányzati szektorba. A KSH és az MNB álláspontja szerint az átsorolásra nincs lehetőség, érveiket elküldték az Eurostatnak is. Az Eximbank átsorolása növelné Magyarország államadósságát.