Az államháztartás központi alrendszerének január-márciusi hiánya 125,8 milliárd forint volt, amely a legalacsonyabb az elmúlt másfél évtizedben, és jóval kevesebb a tavaly első negyedéves 536,7 milliárd forintnál. A márciusi hiány 140,8 milliárd forintot tett ki, egy éve 226 milliárd forint volt, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium az államháztartás első negyedévi végleges adatait, amelyek megegyeznek az előzetes számokkal.

Az első negyedévben a központi költségvetés 158,2 milliárd forintos hiánnyal, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 29,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 2,5 milliárd forintos többlettel zártak. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közölte, hogy a márciusi egyenlegjavulás az idei év magasabb adóbevételeinek, a központi költségvetés lényegesen alacsonyabb kiadásainak következménye.

Folyamatosan nőnek a bérekhez és a fogyasztáshoz kapcsolódó befizetések is – társasági adó, általános forgalmi adó, személyi jövedelemadó, szociális hozzájárulási adó és járulékbevételek – a kedvező gazdasági környezetnek és a foglalkoztatottság emelkedésének köszönhetően, közölte az NGM. A feketegazdaság ellen megtett lépések – egyebek mellett az ekáer és az online pénztárgépek – érdemben járultak hozzá az adófizetési morál javításához.

125,8 milliárd forintos hiánnyal zárt államháztartás központi alrendszereForrás: AFP/Attila Kisbenedek

Főként az uniós programok kiadásai, valamint a kamatkiadások voltak kisebbek, mint az előző év azonos időszakában.

Nőttek a bevételek

A központi alrendszer bevételei január-márciusban 3788,8 milliárd forintot tettek ki, ami 55,5 milliárd forinttal több, mint tavaly volt. Ebből

  • a társasági adó 124,7 milliárd forinttal (45,8 milliárddal több az egy évvel korábbinál),
  • az áfabevétel 715 milliárd forinttal (30,9 milliárd forinttal több az egy évvel korábbinál),
  • a jövedéki adó 198,7 milliárd forinttal (3,5 milliárddal kevesebb az egy évvel korábbinál),
  • a pénzügyi tranzakciós illeték 52,9 milliárd forinttal (6,7 milliárd forinttal kevesebb az egy évvel korábbinál),
  • míg a személyi jövedelemadó 431,4 milliárd forinttal (9,7 milliárd forinttal több az egy évvel korábbinál)

gyarapította a büdzsét.

Csökkentek a kiadások

A központi alrendszer kiadásai az első negyedévben 3914,6 milliárd forintot tettek ki, 355,4 milliárd forinttal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A központi költségvetés adóssága március végéig 773,3 milliárd forinttal nőtt, az adósságállomány elérte a 25 473 milliárd forintot. Ennek egyik oka – forint árfolyamának múlt év végéhez képest kismértékű gyengülésén túl – a nettó forintkibocsátás 1078,1 milliárd forint összegben, ami a költségvetés éves hiányát és részben az év későbbi időszakában lejáró devizaadósságot finanszírozza.

Az Európai Bizottság felé fennálló hitel 1,5 milliárd forint összegű utolsó törlesztőrészletét a március végén letéti számlára kellett helyezni, a törlesztés azonban csak 2016. április 6-án történt meg, így az összeg még a márciusi adósság részét képezte, közölte az NGM. Csökkentette az adósságot a nettó deviza lejárat 207 milliárd forint értékben. A devizaadósság részaránya a 2015. év végi 31,3 százalékos szintről 29,7 százalékos szintre csökkent a negyedév végére.