Az EKB nem akar alacsony inflációt

2016.04.21. 16:28

Az EKB az euróövezeti gazdasági fellendülés támogatása, a lakossági fogyasztás és a vállalati beruházások ösztönzése érdekében mindaddig kitart a laza monetáris politika folytatása mellett, ameddig azt szükségesnek tartja és ehhez mandátuma keretein belül minden rendelkezésére álló eszközit igénybe is vesz, közölte Mario Draghi az Európai Központi Bank elnöke a csütörtöki kamatdöntést követően.

Az Európai Központi Bank (EKB) a mostani, áprilisi kamatdöntő ülésén nem változtatott az irányadó kamatokon és nem jelentett be más, újabb monetáris intézkedést sem. Az előző, március 10-i ülésén az irányadó kamatot 0,05 százalékról 0 százalékra csökkentette. Mario Draghi EKB-elnök a mostani kamatdöntés bejelentését követő sajtótájékoztatón közölte, hogy hosszabb távon a jelenlegi, vagy annál alacsonyabb kamatokra kell számítani, még akár a kötvényvásárlási program futamidején túl is.

Mario Draghi, az EKB elnökeForrás: MTI/EPA/Arne Dedert

Elmondta, hogy az EKB az előző ülésen bejelentettnek megfelelően megkezdte a kötvényvásárlások kibővítését 80 milliárd euróra. Az EKB a márciusi ülésen havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programját áprilistól kezdve 20 milliárd euróval havi 80 milliárd euróra bővítette, a vásárlásokra jogosult papírok körét pedig vállalatok euróban denominált befektetésre ajánlott besorolású kötvényeire is kiterjesztette.

Nem akarnak alacsony inflációt

Az EKB mandátumának megfelelően szoros figyelemmel fogja kísérni az árstabilitás alakulását és annak fenntartása érdekében szükség esetén igénybe is veszi az általa megfelelőnek ítélt eszközöket, közölte az elnök.

Feltétlenül szükséges megakadályozni, hogy tartósan alacsony inflációs környezet alakuljon ki” – jelentette ki Mario Draghi.

Az Eurostat adatai szerint a februári negatív infláció után márciusban zéró infláció alakult ki az euróövezetben, elsősorban a szolgáltatások emelkedő ára miatt. Az EKB várakozásai szerint azonban az infláció a következő hónapokban ismét negatívba fordulhat, mielőtt az év második felében ismét emelkedésnek indulna. Az EKB 2017-ben és 2018-ban az infláció további növekedésére számít.

Nem örülnek az alacsony inflációnakForrás: AFP/Frank Rumpenhorst

A Brexitről feltett újságírói kérdésre válaszolva Mario Draghi úgy vélte, hogy
Nagy-Britannia uniós tagságának fenntartása mindkét fél érdekeit szolgálná.Már a távozás puszta lehetőségének felvetése is komoly piaci károkat okozott, mutatott rá az EKB elnöke, hozzátéve, hogy a volatilitás fenn is fog maradni, amíg meg nem születik a döntés.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK