Az albérletárak emelkedése a múlté, sőt, a legnagyobb piacon, Budapesten áprilisban - éves szinten - 2,5 százalékkal havi 156 ezer forintra mérséklődtek az átlagárak - derül ki az ingatlan.com elemzéséből. A lakóingatlanok piacán egyre többen fordulnak a vásárlás felé.

Az áprilisi adatokból kiderül, hogy vége az áremelkedésnek az albérletpiacon. Országos átlagban a kínálati adatok alapján 140 ezer forintért lehetett bérelni egy 30-89 négyzetméteres lakást, ami megegyezik az egy évvel korábbi összeggel - áll az ingatlan.com elemzésében. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint nem meglepő a változás, ugyanis már az év elején látszott a megtorpanás az albérletárakban. 

Jelentősen nőtt a kínálat

Az országos albérletpiacon belül a legjelentősebb szegmens a budapesti, ahol 156 ezer forint a havi átlagos bérleti díj, ami 2,5 százalékos csökkenést jelent a tavaly áprilisi adatokhoz képest, azaz megszakadt a korábbi folyamatos drágulás - közölte Balogh László.

Mérséklődnek az albérletárak, túl nagy a kínálatFotó: Vorigin Dóra

Az ingatlan.com szakembere szerint a fordulat több tényezővel magyarázható. Egyrészt az elmúlt évben a kínálat országszerte 41 százalékkal, a fővárosban pedig 37 százalékkal nőtt, ami eleve hozzájárult az árak csökkenéséhez, ráadásul a kereslet is mérséklődött 13,6 százalékkal. “Ez azt jelenti, hogy kevesebb érdeklődő jobban tud válogatni a kiadó ingatlanok közül, és így az alkupozíciójuk is kedvezőbb” - mondta Balogh László.

Vidéken is visszaestek az albérletárak

Az ingatlan.com adatai szerint vidéken az albérletek szempontjából népszerűbb megyékben és városokban is csökkentek az átlagárak. Fejér megyében például 20 százalékkal 80 ezer forintra, Győr-Moson-Sopron megyében 12,5 százalékkal 105 ezer forintra csökkentek az átlagárak tavaly áprilishoz képest. “A megyei átlagos csökkenés elsősorban a nagyvárosok, mint például Székesfehérváron és Győrben bekövetkezett változásokat mutatják” - mondta Balogh László.

Egyre többen inkább a lakáshitelt fizetik, mint az albérleti díjakatForrás: MTI/Marjai János

Vannak olyan megyék is, például Baranya vagy Heves megye, ahol az átlagos bérleti díjak emelkedtek. Összesen hét megyében csökkentek, egy megyében - Jász-Nagykun-Szolnokban - nem változtak az árak. Ezzel szemben tizenegy megyében nőttek az árak.

A mérleg nyelve a vásárlás felé billen

Az albérletpiacon a jövőben is inkább csökkenhetnek, stagnálhatnak az árak, mivel a kereslet még inkább a vásárlás irányába mozdulhat el. “A bérleti díjak az elmúlt időszakban olyan magas szintre jutottak, hogy a bérlők elérték a teljesítőképességük felső határát. Az alacsony kamatozású lakáshitelek miatt egyre többen inkább vásárlást terveznek, azaz a havi bérleti díj kifizetése helyett ezt az összeget inkább hiteltörlesztésre fordítanák” - mondta Balogh László.