Minősítők osztályozták a Mol terveit

Fitch Ratings hitelminősítő
Fitch Ratings, one of the leading credit rating agencies situated in New York, USA. Cem Ozdel / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A Mol euróalapú tervezett kötvénykibocsátására adott besorolásokat csütörtökön a Standard & Poor's és a Fitch Ratings.
Vágólapra másolva!

Előzetes besorolás

Az S&P Londonban bejelentette, hogy "BB" szintű - a "BB plusz" szuverén magyar adósosztályzattól egy fokozattal elmaradó - hosszú távú besorolással látta el a magyar olajipari vállalat készülő kibocsátását.

A Standard & Poor's tudomása szerint az új Mol-kibocsátás az olajcég 2017-ben lejáró 750 millió eurós kötvénykötelezettségének refinanszírozására szolgál. A hitelminősítő közölte:

a mostani besorolást abból a feltételezéséből kiindulva adta meg, hogy az új Mol-kötvény meghatározó kondíciói azonosak lesznek a jelenleg piacon lévő kötvényével.

Az S&P közölte, hogy a készülő Mol-kötvény végleges dokumentációját elemezni fogja, és ettől is függ a most előre megadott besorolás.

A Fitch Ratings ugyanerre a készülő kibocsátásra "BBB mínusz/EXP" - vagyis a magyar államadós-besorolásánál egy fokozattal jobb - osztályzatot adott. A cég hangsúlyozta, hogy ez előzetes besorolás, erre utal az osztályzathoz csatolt EXP (expected, várható) kiegészítés. A Fitch Ratings is közölte, hogy a tervezett Mol-kötvény végleges besorolása függ a tranzakció teljes dokumentációjának tartalmától.

Javított a kilátásokon a Fitch

A Fitch a múlt hónapban stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról a Mol "BBB mínusz" szintű hosszú futamidejű adósságának osztályzati kilátását, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a magyar olajipari vállalat várhatóan az alacsony olajárak ellenére is képes lesz fenntartani konzervatív pénzügyi profilját.

A lépéshez fűzött akkori elemzésében a Fitch kiemelte azt az előrejelzését, hogy

jóllehet a Mol nettó adósságállománya az idén emelkedhet, de szabadkészpénz-forgalmi egyenlegének hiánya valószínűleg mérsékelt és kezelhető marad,

ellentétben az olajpiac sok más integrált profilú szereplőjének e pénzügyi mutatójával. A Fitch Ratings szerint ez a cég finomítói üzletágának erőteljes teljesítményével, a kitermelési tevékenységen belüli magas költségű elemek meglehetősen alacsony arányával és a beruházási kiadások jelentős visszafogásával magyarázható.

Forrás: Anadolu Agency/Cem Ozdel

A hitelminősítő a kilátás márciusban bejelentett javításának indoklásában közölte azt is, hogy

a 2017-2019-es időszakra - osztalékfizetés után számolva - pozitív szabadkészpénz-forgalmi egyenleget vár a Molnál.

A Fitch hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a Mol devizaadós-besorolásának potenciális felső határt szab a Magyarországra megállapított "BBB" szintű osztályzati országplafon.

A Fitch Ratings tavaly felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar államadós-besorolás kilátását az addigi stabilról. A Mol adósosztályzati kilátásának márciusi javításához fűzött elemzésében a cég hangsúlyozta azonban, hogy a magyar szuverén osztályzat felminősítésének nem lenne közvetlen hatása a Mol besorolására.