Ne csak a telefon legyen okos – így spórolhat a mobilneten

2016.04.22. 06:10

Sok mikro- és kisvállalkozás számára komoly fejtörést okoz külföldi utazások esetén, hogyan oldják meg a kapcsolattartást az otthoniakkal úgy, hogy ne ugorjanak meg túlságosan a mobilköltségeik. Összegyűjtöttünk néhány tippet, amivel elkerülhetik a mobil-adatforgalom megugrása miatti esetleges kellemetlenségeket.

Az üzlet nem áll meg akkor sem, ha egy mikro- vagy kisvállalkozás vezetője, esetleg valamelyik kulcsfontosságú munkatársa külföldre utazik, és bizony ilyen esetekben is szükség lehet arra, hogy hozzáférjen a levelezéséhez, esetleg bizonyos céges rendszerekhez. Az okostelefonok ehhez ideális megoldást jelentenek, hiszen képesek kapcsolódni  a világhálóra, a telepített alkalmazások pedig nagymértékben megkönnyíthetik a kapcsolattartást. A külföldi utak esetében azonban számolni kell azzal is, hogy egyelőre még az Európai Unióban is felára van annak, ha valaki nem otthon használja a mobiltelefonját netezésre vagy telefonálásra. Ezzel egyébként a tapasztalatok szerint a mobilcégek sok üzleti ügyfele nagyon is tisztában van, viszonylag magas azok aránya, akik külföldi úton egyáltalán nem vagy csak mérsékelten használják mobiljaikat. 

Mobilnet – csak végszükség esetén

A jelentős adatforgalom miatt megugró mobilszámlák elkerülésére érdemes óvatosan bánni a mobilinternettel. Értelemszerűen adódnak olyan helyzetek, amikor megkerülhetetlen a használata, de érdemes letiltani ezt a funkciót a készülékeken, és csak akkor bekapcsolni, ha tényleg szükséges.  Ez egyébként nagyon egyszerűen, akár a Beállítások menüpontban, vagy akár a legalapvetőbb funkciókat megjelenítő állapotsorban meg lehet tenni, mindössze néhány érintéssel. 

Gondolkodjunk előre – átmeneti megoldások

Ha már az utazás előtt tudjuk, hogy nem ússzuk meg a mobilnet használata nélkül, akkor érdemes körülnézni a mobilszolgáltatónknál, hogy milyen átmeneti lehetőséget kínál. A hazai mobilcégeknél már jó ideje elérhetők olyan opciók, amelyekkel bizonyos időszakra vásárolhatunk külföldön használható mobilkeretet. A Magyar Telekom kínálatában például egy- és háromnapos (10 és 50 megabájt), illetve egyhetes (1 gigabájt) roaming adatforgalmi keretet is lehet vásárolni. 

Rómában, mint a rómaiak – kalandok külföldi SIM-mel

Ha valaki kártyafüggetlen okostelefonnal rendelkezik, és sok beszélgetéssel, valamint nagy adatforgalommal számol külföldi útja során, érdemes elgondolkoznia azon, hogy a megérkezést követően beszerez egy helyi mobilszolgáltatótól feltöltős SIM-kártyát.  Ez jellemzően néhány ezer forintból kijön, és nem jár különösebb megkötésekkel, ugyanakkor értékelhető mennyiségű adatkerethez juthatunk. 

Lemondani a kényelemről

Nagyon sokan ugyanazt az okostelefont használják magán- és üzleti célra egyaránt. Ez azzal jár, hogy nyilvánvalóan olyan alkalmazásokat is telepítenek, amelyek a szórakozáshoz, tájékozódáshoz használhatók, vagy éppen kényelmi funkciókat látnak el. Mivel az applikációk fejlesztői folyamatosan dolgoznak, jönnek ki az újdonságaikkal, az okostelefon-használók többsége automatikusan engedélyezi a frissítéseket. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amikor a készülék internetkapcsolattal rendelkezik, az alkalmazások ellenőrzik, hogy rendelkezésre áll-e frissítés, és ha igen, már töltik is le. 

Elkerülhetők a külföldi adatforgalom miatti számottevő többletköltségekForrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Ben Pipe Photography

Applikációtól függ, hogy ez mekkora adatforgalommal jár, azonban néhány megabájttól több tucat megabájtig is terjedhet, ami főleg, ha több alkalmazás is frissül, bizony már komoly adatmennyiséget jelenthet. Mivel otthon vagy a vállalatnál jellemzően wifit használunk, ezek a frissítések nem terhelik meg a pénztárcánkat. Ha azonban a mobilinternet-kapcsolattal valósítjuk meg ezeket, akkor bizony nagyon gyorsan azt tapasztalhatjuk, hogy elfogy a havi adatkeretben foglalt mennyiség. Különösen érvényes ez külföldi utazás esetén, amikor körülményesebb wifihálózatra kapcsolódni. Érdemes tehát  az alkalmazások automatikus frissítését az utazás előtt letiltani, és csak akkor engedélyezni ezt, amikor wifihálózatra tud csatlakozni a telefonunk. 

Kötöttségek nélkül – megvehető a roamingszabadság

Már nálunk is elérhetők olyan ajánlatok a mobilszolgáltatóknál, amelyek esetében a vállalkozások ugyanúgy használhatják mobiltelefonjaikat az Európai Unió országaiban, illetve néhány további államban, mint itthon. Ha valaki rendszeresen utazik külföldre, érdemes elgondolkoznia egy ilyen csomag megvásárlásán, hiszen így gyakorlatilag teljes szabadságot élvezhet az EU-ban, addig is, amíg 2017. június 15-én teljesen megszűnik a barangolási felár a közösségben. 

Kalandos utazás – hotspotok nyomában 

A pénztárcánk számára legkíméletesebb megoldást természetesen az jelenti, ha  ingyen használható wifihotspothoz sikerült kapcsolódni okostelefonunkkal. A legtöbb szállodában már rendelkezésre áll wifikapcsolat, és többnyire ingyen, de ha fizetni kell, akkor is általában minimális díjat kérnek érte. Emellett a vendéglátóhelyek és a közösségi intézmények jelentős része is kínál már ilyen szolgáltatást is a vendégei számára. Sőt, a legnagyobb távközlési szolgáltatók közül néhány már európai szintű wifihálózatot alakított ki a vezetékes internethasználók által megosztott netkapcsolat révén, igaz ezek használatához nem árt, ha a megfelelő szolgáltató ügyfelei vagyunk, de a Telekom például Wi-Fi Fon néven indított ilyen szolgáltatást, ami Európában 20 országban 20 millió wifielérési ponthoz nyújt hozzáférést. 

A nyilvános hotspotok bármennyire is kényelmes és költséghatékony megoldást kínálnak, veszélyeket is rejthetnek. Ezért ezek használatakor fokozottabban érdemes a biztonsági szabályokat betartani. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK