Európa-rekordot érne az egyszámjegyű szja

Varga Mihály előad Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZEMÉLY
Budapest, 2015. október 14. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszédet mond a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) nemzetközi konferenciáján a budapesti Corinthia szállóban 2015. október 14-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Ha egyszámjegyűvé válna az szja kulcs, azzal Európában Magyarországon lenne a legalacsonyabb a személyi jövedelemadó elvonás, véli Réczei Géza, a Winkler, Barna és Társai Ügyvédi iroda adószakértője, aki szerint ez a lépés mindenképpen kedvező változásokat hozna.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a napokban ismét megerősítette, hogy a kormány hosszabb távú célja az szja egykulcsossá tétele. Összességében ez a jelenleg 15 százalékos kulcs csökkentése esetében mintegy 600 milliárd forintos költségvetési kieséssel járna.

Varga Mihály szerint akár már 2020 előtt meglehet az egyszámjegyű szja Forrás: MTI/Kovács Tamás

2013 óta szinte minden évben felmerül az egy számjegyű személyi jövedelemadó bevezetésének szükségessége, de 2020-ban is csak akkor lehet belőle valóság, ha a hazai gazdaság teljesítőképessége kompenzálni tudja a kieső adóbevételeket, hívta fel a figyelmet Réczei Géza.

„A jövedelemadózás reformjában az adókulcs mértéke csak egy elem.

melyet a mentességek és kedvezmények lyukai szabdalnak széjjel és ezeknek a lyukaknak a fenntartása igencsak költséges” – közölte az adószakértő. Szerinte ezeknek a lyukaknak a betömése, a kedvezmények és mentességek körének szűkítése ugyan elősegítheti az adókulcscsökkentés fedezetének biztosítását, mégis az igazi áttörést az jelentené, ha minél több, jelenleg a fekete vagy szürke adóelkerülő zónában lévő ember fizetne adót.

Ezermilliárdos reform

A rendszer egykulcsossá tételét is biztosító reformintézkedések 2011 és 2013 között mintegy 400 milliárd forintos bevételkiesést jelentett a költségvetésnek, az szja egyszámjegyűségét biztosító változtatással pedig már mintegy 1000 milliárdot költene a kormány a jövedelemadózás reformjára. „A 15 százalékos szja-kulcs már most is dobogós helyezést eredményezett hazánknak,

– közölte Réczei Géza. Az adószakértő szerint még több befektetést akkor vonzana a gazdaságba ez a reform, ha mind a négy pillérét – alacsony adókulcs, kedvezőbb vállalati jövedelemadó terhek, átgondolt kedvezmények és egyszerűbb bevallás – egyszerre lehetne stabilizálni.