Összecsaptak a fiatal informatikusok

Vágólapra másolva!
Több száz magyar középiskola részvételével huszadik alkalommal rendezték meg az Infoprog középiskolás programozói versenyt Füleken és Salgótarjánban. A szervezők 2018-ra szeretnék elérni, hogy a győztesek plusz felvételi pontokat kapjanak a felvételin.
Vágólapra másolva!

A döntőt két levelező forduló után tartották, ahol az indulók két fő-, vagyis a programozói és felhasználói kategóriában, valamint más területeken is versenyeztek. A döntőbe kerül 80 diák közül összesen több mint 3 millió forint értékben jutalmazták a nyerteseket pénteken Salgótarjánban. A tanulók közül bíráló bizottság választotta ki a legjobbakat, a díjak közül a nyertesek közül többen több százezer forint értékben oktatási ösztöndíjat, valamint számítástechnikai eszközöket kaptak, az iskolák tárgynyereményben részesültek.

A verseny a Füleki Gimnázium, az Infotér Egyesület, az e-Talentum Nonprofit Kft., a Rákóczi Szövetség, valamint Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács szakmai együttműködésének köszönhetően jött létre.

Biztos karrier, jó megélhetés

Biró Albert, az Infotér Egyesület elnökségi tagja elmondta, hogy a hazai informatikai munkaerő piacon 10-20 ezer között található a betöltetlen állások száma, az infokommunikációs szektorban a havi bruttó átlagkereset a második legmagasabb az ágazatok között. Az adatok is alátámasztják, hogy az informatikai ágazat egy biztos karriert, könnyű elhelyezkedést és jó keresetet biztosító szakmát jelent.

Az Infotér Egyesület kiemelt célja mindamellett, hogy az infokommunikációs szakmát népszerűsítik a fiatalok körében, 2018-ra szeretnék elérni, hogy állampolgárságtól függetlenül

a versenyen nyertes diákok plusz felvételi pontokat kapjanak a hazai felsőoktatási felvételi keretében.

Ennek érdekében összeállítanak egy koncepciót, amit az idei évben megküldenek az EMMI köznevelésért felelős államtitkárságának. Ezen felül pedig szeretnék nemzetközivé tenni a versenyt, hogy a világon minden magyarul beszélő középiskolás részt vehessen a jövőben az Infoprog vetélkedőn.

Elég a kreativitás és az ötlet

A Nemzeti Hírközlési Tanács és Informatikai Tanács elnöke Vágujhelyi Ferenc szerint napjainkban egy-egy jó elképzelés megvalósításához már nagyon sok esetben nincs szükség komoly tárgyi beruházásokra, elegendő hozzá a kreativitás és az ötlet, és a vonatkozásban eltűntek az országhatárok is. Az NHIT, mint a kormányzat informatikai véleményező szerve, ezért támogatta az idei évben is az Infoprog verseny megrendezését, hiszen ez a verseny lehetővé teszi minden informatika iránt érdeklődő középiskolás diáknak a megmérettetést határainkon innen és túl, lehetőséget adva, hogy megismerkedjenek egymás tudászszintjével, kapcsolatokat–barátságokat építsenek, s később kár közös ötleteket valósítsanak meg.

Az Infoprog verseny döntőjében az elmúlt 20 évben

több mint 2000 diák, és közel 250 felkészítő tanár vett részt, 50 különböző magyar tannyelvű középiskolából,

délvidékről, felvidékről és Erdélyből.