Tízmilliárdokba kerül a csiki-csuki

Egyre tovább gyűrűzik a hazai élelmiszerbotrány bolt supermarket vásárlás vásárol ez zsír
Vágólapra másolva!
Több ezer munkavállaló felvételére és több tízmilliárd forint bérpótlék kifizetésére van szükség a kereskedelemben a vasárnapi újranyitás miatt, ami persze még így is megéri a cégeknek. 
Vágólapra másolva!

A boltok vasárnapi újranyitásához összességében több ezer munkavállaló felvételére és több tízmilliárd forint bérpótlék kifizetésére van szükség – mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Világgazdaságnak.

Emelték a fizetést

Vámos György elmondta: nemcsak a bérpótlék növeli a költségeket, hanem az is, hogy a szakemberhiány miatt időközben sok helyen – több nagy kereskedelmi láncnál akár több mint tíz százalékkal is – emelni kellett a fizetéseket, hogy

megtartsák a munkaerőt, és megőrizzék a versenyképességet.

Amíg a múlt hét utolsó napján csak az üzletek 25-30 százaléka vállalta az újranyitást, addig most vasárnap már majdnem teljesen visszaáll a boltzár bevezetése előtti rend.

Április 24-től vasárnaponként már a Metro-áruházak többsége, az Aldik, a Lidl-üzletek és a Sparok is nyitva lesznek. A Praktikerekben május 8-tól lehet csempét nézegetni, az IKEA-ban pedig május 22-től lehet vasárnap is vásárolni.

A plázák türelme május 8-ig tart

Sarlay Péter, a Köki Terminál igazgatója az Origónak azt mondta, május 8-ig türelmi időt kapnak az üzletek, de utána, mivel a pláza nyitva tart, ezt a bérlőknek is tudomásul kell venniük. Annak, aki a boltzártörvény előtt nyitva volt, most ismét ki kell nyitnia az üzletét vasárnaponként is.

A kereskedelmi szakszervezetek magasabb bérpótlékért küzdenek Forrás: Thinkstock

A kereskedelmi szakszervezetek a jelenlegi 50 százalékos vasárnapi pótlék helyett 100 százalékos pótlékot szeretnének. A Blokkk.com számításai szerint a 100 százalékos vasárnapi pótlék akár 50-60 milliárd forint plusz bérköltséget jelentene, ilyen feltételekkel viszont már sok cégnek, pláne a kisebbeknek egyáltalán nem érné meg vasárnap nyitva tartani.