Visszavontak egy közkedvelt orrspray-t

A leghidegebb évszak már a nyakunkban van: előzd meg a velejáró betegségeket! influenza megfázás nátha beteg dr. life
Vágólapra másolva!
Megszűnik a Bioparox vény nélkül kapható készítmény gyógyszertári forgalmazása Magyarországon. A gyógyszer árusítását azért szüntetik meg, mert a készítmény néhány esetben súlyos allergiás reakciót, légzési nehézséget, viszketést, csalánkiütést okozott.
Vágólapra másolva!

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) azt írja, a döntését az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Farmakovigilancia Kockázatértékelő Bizottsága (PRAC) értékelése és határozata alapján hozta meg.

A (PRAC) arra a következtetésre jutott, hogy a

gyógyszer alkalmazásával járó kockázatok meghaladják az előnyeit.

A fuzafungin hatóanyagú gyógyszer, vagyis a Bioparox engedélyét a hatóság visszavonja,

Akinek otthon még van Bioparox spray a gyógyszeres dobozában, csak orvosi konzultáció után használja Forrás: Thinkstock

A Bioparoxot az orvosok és gyógyszerészek a felső légutak egyes fertőzéses és gyulladásos megbetegedéseinek helyi kezelésére ajánlották. A szer gyulladásgátló hatással rendelkező, helyileg alkalmazható antibiotikum volt.

Az OGYÉI-hez

1997 óta három mellékhatásról szóló bejelentés érkezett

a Bioparoxszal kapcsolatban.

Az OGYÉI azt kéri azoktól, akiknek a gyógyszeres dobozukban otthon van még Bioparox, a további alkalmazás előtt kérjék gyógyszerész vagy háziorvos tanácsát. A feleslegessé váló készítményt senki ne dobja a háztartási hulladékba. A fel nem használt gyógyszert bárki beviheti a gyógyszertárakba, ahol megsemmisítik.