Visszavontak egy közkedvelt orrspray-t

2016.04.22. 10:28

Megszűnik a Bioparox vény nélkül kapható készítmény gyógyszertári forgalmazása Magyarországon. A gyógyszer árusítását azért szüntetik meg, mert a készítmény néhány esetben súlyos allergiás reakciót, légzési nehézséget, viszketést, csalánkiütést okozott.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) azt írja, a döntését az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Farmakovigilancia Kockázatértékelő Bizottsága (PRAC) értékelése és határozata alapján hozta meg. 

A (PRAC) arra a következtetésre jutott, hogy a  gyógyszer alkalmazásával járó kockázatok meghaladják az előnyeit. 

A fuzafungin hatóanyagú gyógyszer, vagyis a Bioparox engedélyét a hatóság visszavonja, így 2016. április 21. után nem kapható a készítmény egyetlen gyógyszertárban sem – írta az OGYÉI. 

Akinek otthon még van Bioparox spray a gyógyszeres dobozában, csak orvosi konzultáció után használjaForrás: Thinkstock

A Bioparoxot az orvosok és gyógyszerészek a felső légutak egyes fertőzéses és gyulladásos megbetegedéseinek helyi kezelésére ajánlották. A szer gyulladásgátló hatással rendelkező, helyileg alkalmazható antibiotikum volt. 

Az OGYÉI-hez 1997 óta három mellékhatásról szóló bejelentés érkezett a Bioparoxszal kapcsolatban. 

Az OGYÉI azt kéri azoktól, akiknek a gyógyszeres dobozukban otthon van még Bioparox, a további alkalmazás előtt kérjék gyógyszerész vagy háziorvos tanácsát. A feleslegessé váló készítményt senki ne dobja a háztartási hulladékba. A fel nem használt gyógyszert bárki beviheti a gyógyszertárakba, ahol megsemmisítik. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK