Kirajzolódik a következő nagy áfacsalási botrány

Cserdi, község Somogyban 2015 június 15-én, ahol Bogdán László polgármester a falu lakosaival közmunkában termel zöldséget Cserdi, község Somogyban 2015 június 15-én, ahol Bogdán László polgármester a falu lakosaival közmunkában termel zöldséget
Cserdi, község Somogyban 2015 június 15-én, ahol Bogdán László polgármester a falu lakosaival közmunkában termel zöldséget
Vágólapra másolva!
A kertészeti ágazatban évente a 40-50 százalékot is elérheti a kereskedelmet nagymértékben befolyásoló és torzító áfacsalás. Aggódnak a zöldség- és gyümölcstermelők, mivel a földművelésügyi miniszter által a múlt héten bejelentett áfacsökkentés rájuk nem vonatkozik. 
Vágólapra másolva!

A kormány múlt szerdán jelentette be, hogy 2017-től jó néhány alapvető élelmiszer áfája csökkenhet. Az áfakulcs módosítása a tejet, a baromfihúst és a tojást érinti, a zöldség és a gyümölcs forgalmi adójára nem vonatkozik – írja az Agroinform.com.

A zöldség- és gyümölcstermelők is áfacsökkentést szeretnének Fotó: Szabó Gábor - Origo

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter azt mondta, az érintett termékek árában meg fog jelenni az áfacsökkentés hatása, a tárca számításai szerint ez átlagosan több mint 10 százalékos fogyasztói árcsökkentéssel jár, a sertéshúséhoz hasonlóan. A sertéshús áfáját januárban csökkentették 27-ről 5 százalékra.

Átlovagolnak

A zöldség- és gyümölcstermelők aggódnak, hogy a

tej- és húsáfacsalással foglalkozó csoportok átállnak a kertészeti termékekre,

növelve az áfacsalt áruk arányát és mennyiségét, ami további versenyhátrányt okoz a hazai zöldség-gyümölcs termelőknek.

A magyar zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet és terméktanács, a FruitVeb szerint a zöldség-gyümölcs termesztés hasonló gondokkal küzd, mint a tej- vagy a baromfiágazat. Sőt, ebben a szektorban a termelés még nagyobb mértékű elaprózottsága, a termelés színvonalának sokfélesége miatt az áfakérdés jóval nagyobb problémát jelent.

Eltűnt a magyar fokhagyma

A magas áfakulcs miatti csalások leginkább a korrekten, átláthatóan és nyomon követhetően értékesítő, szabályokat betartó vállalkozásokat sújtják, versenyképtelen helyzetbe kerülnek a feketén, ezáltal olcsóbban értékesítőkkel szemben.

Nem lehet magyar fokhagymát kapni Forrás: Táfelspicc

A támogatások és pályázatok ellenére évről évre csökken a hazai zöldség-gyümölcs termelés, elsősorban az áfacsalással leginkább érintett importtermékek arányának növekedése miatt.

Hónapok óta nem lehet például magyar fokhagymát kapni.

Az adó mérséklésével azonban együtt járna a zöldség-gyümölcs fogyasztás, ezáltal a hazai kereslet növekedése, és a hazai termelők importtal szembeni versenyképességének számottevő javulása is.