A befektetők számára is új lehetőségek nyílnak meg azzal, hogy a világ egyre inkább hajlik a megújuló energia irányába, melyet a párizsi klímacsúcs is megerősített – véli a Pioneer Investment elemzője, Dr. Wescott. A változó gazdasági és politikai klímában pedig egy új befektetési robbanás közelít.

Noha sokan úgy gondolják, hogy a fosszilis üzemanyagok alacsony ára elhalasztja a megújuló energiák felfutását, és a tavalyi párizsi csúcstalálkozó csak a zöldek egy jó pillanata volt, Dr. Wescott egészen máshogy ítéli meg a helyzetet. Az elemző szerint ugyanis a tavalyi év vízválasztó volt az energiaszektor és a környezet számára. Ezt támasztja alá, hogy maga a pápa is felszólalt az ügyben, valamint, hogy Kínában és Indiában is igen intenzíven változik a légszennyezés és a környezet kérdéskörének megítélése. Nem mellékesen pedig a megújuló energiák gazdasági környezetének fokozatos javulása is fordított egyet a vitán.

A Kínában és Indiában fellépő politikai változásokat Dr. Wescott külön is hangsúlyozza, jelezve, hogy tavaly a szmog és az üvegházhatású gázok kérdése már fokozódó politikai nyomást kezdett jelenteni a közvélemény felől, és ma már a vezetőknek is komolyan kell foglalkozniuk a témával.

Mindazonáltal a megújulók irányába tett lendületes ugrást alá kell támassza a megfelelő gazdasági háttér is, amely lehetővé teszi az energia költségének visszafogását. Az USA-ban például az energia-beszerzési árakat úgy alakítják, hogy a napenergia olcsóbb legyen a szénnél vagy a gáznál olyan államokban, melyek klímája kitűnő a napenergiához.

Nagy jövő előtt állnak a megújulókForrás: Wikimedia Commons

Ezek a változások pedig a befektetők számára is új és izgalmas lehetőségeket nyitnak meg az energiaszektorban, többek között az elektromos akkumulátorok tárolásának és szállításának területén – mondja Dr. Wescott. Példa erre a Tesla hatalmas akkumulátor gyára, az úgynevezett „Gigafactory”. Az 5 milliárd dolláros üzem ugyanis mérföldkő lehetne a nagyléptékű energiatárolás területén.

Mindennek következtében Dr. Wescott úgy látja, hogy a befektetések egy új hulláma közeleg a következő években, amely igyekszik majd kihasználni az olcsóbb akkumulátorokat, valamint a sokkal megfizethetőbb megújuló energiát. Mi több, az elemző szerint ez egy globális jelenség lesz, és érinti majd Afrikát, Kínát, Indiát csakúgy, mint Észak-Amerikát és Európát. Ráadásul még az alacsony olaj- és gázárak világában is úgy véli, ez a terület lehet az egyik nagy befektetési „robbanás” az elkövetkező öt évben.