Egyre súlyosabb és kiterjedtebb jogsértésre derült fény az M4 autópálya kivitelezési munkáival kapcsolatban, a Közbeszerzési Hatóság az utóellenőrzés során feltárt számviteli fegyelem megsértése, valamint közbeszerzési jogsértés miatt tesz feljelentéseket. Emellett panamai hátterű cégek is felbukkantak az alvállalkozói körökben, ami alapján a hatóság bejelentést tett a Nemzeti Nyomozóirodának is. 

A Közbeszerzési Hatóság azt közölte, a tavaly elfogadott új közbeszerzési törvény alapján utóellenőrzést végeznek a közbeszerzési eljárásokban megkötött, már lezárult szerződésekkel kapcsolatban. Ennek célja a jogszerűség, valamint az átláthatóság biztosítása a közbeszerzéseknél. Idén várhatóan csaknem félszáz projekt esik át a részletekbe menő ellenőrzéseken. 

A 2016 első negyedévében ellenőrzött beruházások között az M4 autópálya kivitelezési munkáinál fordultak elő a legnagyobb számban jogsértések  – közölte a hatóság. 

Az M4-es autópálya építését tavaly leállították, hogy kivizsgálják az Európai Bizottság által felvetett gyanút, miszerint a kivitelező cégek kartellmegállapodást kötöttek egymássalForrás: MTI/Kovács Attila

A tájékoztatás szerint a helyszíni ellenőrzéseket is magában foglaló, a számlák, a mögöttük álló teljesítések, a feladatban részt vevő gazdasági társaságok és az általuk elvégzett munka, valamint a kifizetett összegekre vonatkozó vizsgálatok során az eddigieken felül újabb és súlyosabb visszaélésekre bukkantak a szakemberek. 

A hatóság a számviteli fegyelem megsértése miatt tett feljelentésben  a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál komplex adóvizsgálatot kezdeményezett. 

Az ellenőrzés során – új elemként – alvállalkozóként bevont, panamai bejegyzésű társaságokra is fény derült, emiatt a hatóság bejelentést tett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóirodának. 

Tekintettel arra, hogy az ellenőrzés a fővállalkozóktól az alvállalkozói lánc irányába halad, a projektben részt vevők még további és kiterjedt vizsgálatokra számíthatnak – hívta fel a figyelmet a hatóság. 

A Közbeszerzési Hatóság az említett lépéseken felül jogorvoslati eljárást kezdeményezett a Közbeszerzési Döntőbizottságnál az M4-es autópálya kivitelezésében részt vevő alvállalkozók alkalmassági igazolásaival összefüggésben. 

Ugyancsak jogorvoslati eljárást indított egy másik közbeszerzés esetében a szerződés módosításával járó közzétételi kötelezettség elmulasztása miatti jogsértés orvoslására – áll a közleményben.

30 kilométeres szakasz 

A szóban forgó ügy az Abony és Fegyvernek közötti, kevesebb mint 30 kilométeres szakasz. Ezt a távot három szakaszban pályáztatta az állam: a tender végén öt építőipari céggel kötöttek szerződést, 110 milliárd forintért. A vállalkozásokkal az alábbiak szerint szerződtek: 

  • 46,7 milliárd forint, 13,4 kilométer út Abony és a Tisza között – Colas, Swietelsky, 
  • 32,5 milliárd forint, 2,3 kilométer út és egy Tisza-híd – Közgép, A-Híd, 
  • 31,5 milliárd forint, 13,2 kilométer út a Tiszától Fegyvernekig – Strabag. 

Az építkezések az eredeti tervek szerint 2016 szeptemberében fejeződtek volna be, 2015. márciusban azonban leállították a munkákat.