Több tőkére lenne szüksége a hazai vállalkozásoknak

euró, pénz, befektetés, bank, tőke
Vágólapra másolva!
Ma a magyar vállalkozások egyharmada végez valamilyen innovációs tevékenységet, ami jelentősen elmarad az EU csaknem 50 százalékos arányától. A különbség oka elsősorban a tőkehiány. Egy újító, hiánypótló, esetleg forradalmi megoldás kifejlesztése komoly pénzügyi hátteret igényel egy kkv-tól, ami saját forrásból, de a forgótőke biztosítása mellett még pályázatokból is nehezen megoldható. Ezért jelent jó hírt a hazai vállalkozások számára, hogy a finanszírozási piac egyre inkább a kockázati tőke felé mozdul el.
Vágólapra másolva!

Az innovatív ötlet, esetleg a prototípus-gyártás fázisában lévő startupok számára szinte nincs más lehetőség, mint egy pre-seed vagy seed fázist finanszírozó tőkealaphoz, befektetőhöz fordulni. De számos, már kész termékkel rendelkező innovatív cég számára sem létezik egyéb megfelelő megoldás, mint a külső befektető - olvasható a Széchenyi Tőkealap blogján.

A külföldi tapasztalatok is azt mutatják, hogy

az innovációs tevékenység finanszírozásának leghatékonyabb és legeredményesebb forrása a kockázati tőke,

mivel a fejlesztés melletti stabil működés a leginkább így biztosítható.

Amellett, hogy a Széchenyi Tőkealap (SZTA) elsősorban a hagyományos iparágakat célozza meg tőkeprogramjával, kiemelt hangsúlyt fektet a cégek innovációs tevékenységére, legyen szó termék-, szolgáltatás-, technológiai- vagy akár folyamatszintű innovációról.

Hogyan segít az SZTA?

Az SZTA egy specifikus, korábban nem lefedett cégkörnek kínál finanszírozási megoldást. Például nem finanszíroz ötleteket. Ezt a fázist az elmúlt időszakban Magyarországon elsősorban a JEREMIE-alapok fedték le, amelyek inkubálással is foglalkoznak. Ezen kívül azonban még több ezer olyan innovatív cég van, amely a cég kora, fázisa vagy a bővüléshez szükséges tőkeigénye alapján nem tartozik ezen alapok célcsoportjába. Ugyanez mondható el a még magasabb összegekben gondolkodó stratégiai befektetőknél, vagy épp a kisebb forrással rendelkező üzleti angyaloknál. Van egy bő vállalkozói réteg, amely nehezen jut tőkeforráshoz. A Széchenyi Tőkealap a kínálati piacon épp ezt a hiányt pótolja tőkeprogramjával. Az alap működéséről bővebben ide kattintva olvashat.

Az SZTA-hoz beérkező megkeresések alapján elmondható, hogy Magyarországon nagy számban találhatók innovatív projektek, amelyek közül többen nemzetközi szinten is kimagasló eredményeket lennének képesek elérni.

Az Alap tőkeforrása azonban korlátozott, ráadásul már csaknem a teljes kihelyezhető összeget befektette,

így sajnos a kihelyezés időszakának vége felé már olyan projektek finanszírozására is nemet kellett mondania, amelyek ígéretesnek és nemzetközi szinten is életképesnek tűntek. Ezek a cégek abban bíznak, hogy hamarosan további, az ő igényeiknek megfelelő tőkekonstrukciók válnak elérhetővé.