Százmilliárdokat bukhatna Magyarország a brexittel

Brexit
http://www.dreamstime.com/stock-photos-brexit-referendum-concept-eu-uk-flags-hand-holding-topical-message-image67424463
Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság százmilliárdokkal lenne karcsúbb egy esetleges brexittel, azaz a britek távozásával az Európai Unióból. Az Equilor szakértői szerint azonban erre nem fog sor kerülni, a szigetország kilépése nem tűnik reálisnak. A magyar GDP 2,2 százalékkal bővülhet az idén 0,6 százalékos infláció mellett, míg a forint árfolyama érdemben nem változik az idén.
Vágólapra másolva!

A britek június 23-án szavaznak az Egyesült Királyság uniós tagságáról.

– mondta Nagy Bertalan, az Equilor Befektetési Zrt. private banking igazgatója egy keddi háttérbeszélgetésen. 1975 óta több alkalommal felmerült már a britek távozása, ezek a hangok legutóbb Lengyelország, valamint a balti államok csatlakozása után erősödtek fel, majd a válság évei alatt ismét előkerült a kilépés kérdése.

Forrás: Dreamstime

A brit lakosok nyolcada már nem a szigetországban született, mondta a szakértő, érzékeltetve, hogy rengeteg bevándorló érkezett a szigetországba a keleti bővítés óta. Az EU-szkeptikusok többek között azzal is érvelnek, hogy

a briteknek vajon megéri-e az uniós tagság, ugyanis ők az egyik legnagyobb befizetők,

mert összesen mintegy 9 milliárd fontot tesznek be a közös kasszába, ami az összes uniós befizetés közel tizede.

A brexit várható hatásai a brit gazdaságra:

  • az angol font körülbelül 15 százalékkal gyengülne a dollárral szemben, kisebb mértékben az euróval szemben
  • a fontgyengülés növelné az inflációt
  • az eurózónában a növekedést és az inflációt is visszafogná
  • kezdetben emelkedhetnek a kamatok
  • a brit cégek árbevételének 70 százaléka a szigetországon kívül keletkezik, így a font gyengülése pozitívan hathat az exportőrökre
  • a belső piacra termelő cégek a kereslet visszaesésével néznének szembe.

Az Egyesült Királyság ezek mellett

elveszítheti az „európai pénzügyi központ” státuszát,

ugyanis a britek részesedése a hedge fund eszközökből 85 százalék, a forexügyletekből 78 százalék, vagy épp a kamatcsereügyletekből 74 százalék.

A pénzügyi szektor a teljes befizetett adó 11 százalékát adja, ami 66,5 milliárd fontot jelent, míg az iparág 1,1 millió dolgozónak ad munkát. Az Equilor szakértői szerint egy 10 százalékos munkaerő-leépítés körülbelül 3 milliárd fontos munkavállalói adóbevételtől ütné el a brit költségvetést.

Magyarország gazdaságát is érintené egy esetleges brit távozás: a fizetési mérleg 0,5 százalékkal romlana, míg a GDP-t legfeljebb 0,3 százalékkal rontaná a brexit.

Az uniós ciklus keretösszegeit is módosítani kellene, ez pedig nekünk

akár 800 milliárd forintos csökkenést is jelentene, amivel 0,8 százalékkal eshet vissza a GDP

az első évben, jelentette ki Nagy Bertalan.

Jövőre gyorsulhat a magyar növekedés

A magyar GDP az idén 2,2 százalékkal bővülhet az Equilor szerint. Rövid távon az éledező fogyasztás és a nettó export húzza a növekedést, azonban a beruházások 2014-hez képest jelentősen visszaestek. Az új uniós ciklus forrásai, a csok és más lakáscélú kedvezmények 2016 második felében jelenthetnek pozitív lökést.

Az idén 0,6, jövőre 2,2 százalékkal emelkedhetnek a fogyasztói árak Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Éves viszonylatban 0,6 százalékos inflációt várnak a cég szakértői 2016-ra. Szántó András, a lakossági üzletág igazgatója elmondta, hogy jövőre 2,6 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság, míg az infláció 2,2 százalékra gyorsulhat. A szakértő szerint

még az sem kizárt, hogy az alapkamat 0,5 százalékig csökken az idén.

Ennek ellenére az Equlior prognózisa az idei évre 0,75 százalékos alapkamattal számol.

Felminősítésre várva

Magyarország esetleges felminősítéséről szólva elmondta, hogy várhatóan a Fitch lehet az első, amely visszaemeli Magyarországot a befektetésre ajánlott kategóriába. A Fitch május közepén vizsgálja majd legközelebb felül a magyar adósbesorolást.

Kitarthat a pozitív hangulat a világ pénz- és tőkepiacain a nyári hónapokban – erről Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője beszélt. Szerinte

a magyar részvénypiac még mindig nagyon jól teljesít,

Európában még mindig az ötödik.

A jó hangulat és a kedvező folyamatok több okra vezethetőek vissza:

  • korábban lemaradó volt a hazai részvénypiac,
  • a javuló makrogazdasági mutatók miatt a nemzetközi befektetők is visszatértek a Budapesti Értéktőzsdére.

A részvényárfolyamok emelkedését a csökkenő alapkamat és a stabil forintárfolyam is segíti. Kiss Mónika szerint a magyar részvények a jelenlegi szinteken jól árazottak – nagyjából annyit érnek a részvények, amennyit most látunk az áraknál. Az Equilor szerint befektetési szempontból most az OTP és a Mol lehet a nyerő.

Nem változik a forintárfolyam

A jegybank forintgyengítő nyilatkozatai miatt nem várnak komolyabb forinterősödést: az euró árfolyama így

az év hátralévő részében 307 és 318 forint között mozoghat.

Árfolyamcélja ugyanis nincs a jegybanknak, de forinterősödéskor a sáv erős szélének közelében (307) szóbeli intervencióval érik el, hogy ne erősödjön tovább a forint.